Naslovnica Politika Može li i smije li Schmidt “dobaciti” i do entiteta RS?

Može li i smije li Schmidt “dobaciti” i do entiteta RS?

44

Odluka Visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije i to na sam izborni dan – obilježila je upravo održane Izbore u BiH.

EU je bez puno komentara dočekala ovu odluku, ali je zato puna podrška stigla iz Amerike, što mnogo toga govori. Baš, kao i šutnja zvaničnog Berlina.

Mogu se složiti sa mišljenima kako Schmidtova odluka suštinski jača, ali i trajno osigurava presudnu ulogu HDZ-a BiH u procesu uspostave vlasti.

Plenković je zadovoljan – mrzovoljni Milanović očekivano – nije – piše novinar Faruk Kajtaz na svom blogu IZA SCENE.

Premijer RH smatra da je ovom odlukom Schmidta privremeno ili na duže vrijeme ušutkao jastrebove u vlastitim redovima, dok predsjednik RH i dalje nastavlja sa istom pričom i to prije svgea zbog svog iracionalnog sukoba sa Plenkovićem. Sapunja mu dasku…

Relano gledajući, HDZ je i ranije imao taj „kontrolni paket“, ali je on sada dodatno ojačan uvećanjem broja mandata u Domu naroda. Međutim, sasvim sam siguran kako se neka druga rješenja nikako ne dopadaju Draganu Čoviću i HDZ BiH!

Prije svega, radi se jasno i preciznom definisanju rokova i načina uspostave vlasti nakon izbora, tako da više neće biti moguće blokade, kojima se obilato služio HDZ. Pronađen je i model za pitanje manipulacije vitalnim nacionalnim interesom, koji je sada jasno definisan i striktno određen, pa ni tu više neće biti blokada. Zna se tačno šta se može trpati pod “vitalni nacionalni interes”.

Kao i gotovo sve ranije odluke Visokih predstavnika i ova je skrojena tako da svaka od strana nešto dobije i izgubi. Zavisi od ugla gledanja i političkih profilacija. Vaglo se precizno…

Puno je zanimljivija kasnija najava Christiana Schmidta, kako je ovo samo početak opširnijih izmjena Izbornog zakona BiH. Šta je pod time mislio, Visoki predstavnik nije detaljnije pojasnio.

Hoće li opet predmet interesa biti samo entitet Federacija BiH ili se Schmidt misli pozabaviti i Republikom Srpskom?

Schmidt ne može mijenjati državni Ustav BiH kao dio Daytonskog sporazuma, ali kako smo vidjeli na primjeru Federacije – može entitetske!

Njemački diplomata bi time pokazao kako nije samo Visoki predstavnik za FBiH, te da i u drugim dijelovima BiH ima itekakvih „nelogičnosti“, koje valja ispraviti ili popraviti.

Evo, recimo, za početak, izjednačavanje nivoa zaštite nacionalnih prava u RS na isti način na koji je to urađeno u Federaciji – kroz Dom naroda, a ne nekakvo proceduralno i suštinsko nevažno Vijeće.

Tek onda će javnost u BiH do kraja uvjeriti da nije igrač Zagreba, te da se u interesu sviju – smije i može pozabaviti i Republikom Srpskom.

Aha, aha, aha…Da, da da!

(StarMo)