Naslovnica Mostar Mostarsko ljeto: Veče turske kulture

Mostarsko ljeto: Veče turske kulture

661
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Mostarsko ljeto nastavlja se večeras događajem pod nazivom ‘Veče turske kulture’, u okviru koje će biti otvorena izložba ebru umjetnosti pod nazivom “Krug” autora Tarika Zagorčića. Izložba će biti održana u Institutu Yunus Emre sa početkom u 20 sati.

Izložba je aktivno pripremana u proteklih godinu dana počevši odlaskom autora u Kajseri, Tursku na usavršavanje kod dugogodišnjih Ebru umjetnika. Izložba se sastoji od 20 radova različitih cvijetnih motiva rađeni Ebru tehnikom kombinirajući motive koji se mogu vidjeti u tradicionalnom i modernoj Ebru umjetnosti. Izložbom će se prikazati sva ljepota cvijetnih motiva rađenih Ebru tehnikom.

Ovogodišnja manifestacija „Mostarsko ljeto“ bit će zatvorena u petak, 28.08.2020. godine u Pozorištu lutaka Mostar u 20 sati izvedbom predstave „Tobija“ Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmača, nastala u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

“Tobija” je priča o malom jazavčaru koji, nezadovoljan svojim izgledom, ide u zološki vrt da bi tražio savjete od ostalih životinja. Kad pokuša sastaviti novo biće po savjetu egocentričnih savjetnika – životinja koje je posjetio, shvaća da mu je ipak najbolje ostati jazavčar Tobija. U predstavi igraju Belma Lizde-Kurt i Mario Drmač.

Predstava je pogodna za sve uzraste – djecu i odrasle, saopštili su organizatori.

(StarMo)