Naslovnica Izdvojeno Mostarsko ljeto / Suljić: Opredijelili se da održimo tradiciju

Mostarsko ljeto / Suljić: Opredijelili se da održimo tradiciju

404

Mostar — Tradicionalna kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto 2020” predstavljena je danas na konferenciji za medije ispred Centra za kulturu Mostar.

“Mostarsko ljeto” je međunarodna kulturna manifestacija koja datira još iz 1979. godine a ima za cilj jačanje i obogaćivanje kulture i umjetnosti u Mostaru i ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru.

“Period prethodnih mjeseci, usljed već poznatih okolnosti izazvanih pandemijom Covid-19, uzrokovao je smanjen intenzitet sadržaja kulturnog karaktera u našem gradu. Uprkos tome ovih pet institucija kulture i ove godine su se opredjelili da održe tradiciju i ponude gradu Mostaru i njegovim građanima, i istina malobrojnim posjetiocima, 26 različitih kulturnih sadržaja” rekao je director Centra za kulturu Mostara Senad Suljić, prenosi Mostarski.ba.

On je istakao kako će sadržaji biti iz oblasti pozorišne, muzičke, likovne, poetske i scenske umjetnosti.

“Namjera nam je osvježiti svakodnevnicu negativnih vijesti i učiniti ljetne mostarske noći ljepšim i sadržajnim. Svi planirani sadržaji bit će organizovani u skladu sa naredbama i preporukama nadležnih institucija i tijela u pogledu aktuelne epidemiološke situacije. Nadamo se da će nam i naša publika pomoći u tome, te pozivamo posjetioce da budemo odgovorni i pridržavamo se mjera lične i zaštite drugih lica te da na taj način zajednički uživamo u svim sadržajima koje smo pripremili” zaključio je Suljić.

Direktor Muzeja Hercegovine Mostar Asim Krhan je rekao kako je po pitanju kvaliteta i sadržaja programa pandemija na poseban način uticala na to da su organizatori po prvi put pravili sadržaje bez svojih vlastitih prihoda.

“Ustanove kulture u ovoj godini nisu mogle ostvariti nikakve svoje prihode. U Muzej Hercegovine do ovog dana nije došao ni jedan posjetilac, nismo prodali niti jednu kartu. Pošto je ove godine 70 godina od postojanja i rada Muzeja Hercegovine mi smo se opredjelili da predstavimo nekoliko sadržaja iz naših zbirki i bogatog fundusa” rekao je Krhan.

Pozorište lutaka u Mostaru ove godine za najmlađu publiku pripremilo je tri programa.

“Sva tri programa će se održati u velikoj sali Pozorišta lutaka u Mostaru. Uzimajući u obzir i poštujući sve mjere koje su vezane za nastalu situaciju sa pandemijom, tako da će rezervacije za sva tri događaja biti neophodne, a i broj mjesta će biti ograničen, zbog kapaciteta pozorišta i pridržavanja mjera”, rekao je Edin Kmetaš direktor Pozorišta lutaka Mostar.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović je rekao kako je situacija sa pandemijom imala uticaja na sadržaj programa i način organizacije ovogodišnje manifestacije.

“Većina sadržaja će se dešavati na otvorenom. Iako je manji broj sadržaja, vjerujem da će publika imati priliku uživati u onome što smo im pripremili. Nažalost očekujemo manji broj posjetilaca izvana, ali na nama je da učinimo sve što je u našoj moći. Mislim da smo po sadržaju programa učinili puno toga da svakodnevnicu učinimo što ljepšom“, rekao je Mujkanović.

Zanimljive sadržaje pripremila je i Narodna biblioteka Mostar, a više o tome rekao je direktor ove institucije Rasim Prguda.

“Mi smo odlučili da i u ovim teškim vremenima korona virusa obradujemo naše Mostarce i sve ljude dobre volje. Žao nam je što će ove godine biti manje naših sugrađana iz dijaspore iz naravno opravdanih razloga. Proći će i ovo, bit će manifestacija i ljeta, mi ćemo nastaviti da radimo. Narodna biblioteka Mostar ove godine ima tri sadržaja, koja su po našoj procjeni vrlo kvalitetna. Naše manifestacije će se održavati u avliji Narodne biblioteke u mostarskom naselju Luka”, rekao je Prguda.

Manifestacija “Mostarsko ljeto” je bila od 2008. prekinuta, a potom je ponovo pokrenuta 2016. godine u organizaciji pet mostarskih institucija kulture – Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru.

Ovogodišnja manifestacija će trajati od 17. jula do 28. augusta 2020. godine.

(StarMo)