Naslovnica Mostar Mostarsko ljeto: Promovisane dvije knjige

Mostarsko ljeto: Promovisane dvije knjige

166

Mostar — U okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ u Narodnoj biblioteci Mostar u utorak uveče održana je promocija dvije knjige autorice prof. dr. Dijane Hadžizukić.

Riječ je o knjigama: „Zapisi o bosanskohercegovačkoj književnosti“ objavljena 2018. godine i „Na margini: Likovi u romanima Ćamila Sijarića“ objavljena 2019. godine.

„Obje knjige su rezultat profesoričinog dugogodišnjeg istraživanja. Prva knjiga koju smo promovisali, ‘Zapisi o bosanskohercegovačkoj književnosti’, je zbirka studija, prikaza i osvrta koje je pisala profesorica, a koja se tiču uglavnom književnosti XX stoljeća. Druga knjiga koja je promovisana, ‘Na margini: Likovi u romanima Ćamila Sijarića’, je studija koja portretira književno djelo Ćamila Sijarića, pogotovo se fokusirajući na ženske likove, ali i na sve likove koji, uslovno rečeno, zauzimaju marginalnu poziciju koje taj patrijarhalni svijet o kojem, zapravo, piše Ćamil Sijarić nekako postavlja na vlastite margine“, istakla je jedna od promotorki doc.dr. Lejla Žujo-Marić.

Autorica prof. dr. Dijana Hadžizukić kazala je da je „knjiga ‘Na margini: Likovi u romanima Ćamila Sijarića’ zapravo studija o likovima Ćamila Sijarića, o likovima, kako ih mi zovemo, likovima sa margine, a to su žene, djeca, prosjaci, ubogi, muškarci koji ne pripadaju onom nekom patrijarhalnom junačkom kodu.“

Autorica je istakla da je vrlo sretna što je promocija knjige upriličena u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“.

„'Mostarsko ljeto’ je važna manifestacija, sjajna i velika, te mi je drago da je dio programa ‘Mostarskog ljeta’ upravo promocija moje knjige.“, istakla je prof. dr. Dijana Hadžizukić.

Posebnu čar večerašnjoj promociji dao je hor Blagaj koji je izveo sjajnu numeru „Zapjevala sojka ptica“.

Osim autorice prof. dr. Dijane Hadžizukić i promotorke doc.dr. Lejla Žujo-Marić, o knjigama su govorile i doc. dr. Irma Marić te mr.sc Fatima Trbonja, dok je moderator događaja bila profesorica Anisa Mujić.

Na programu „Mostarskog ljeta“ sutra su čak dva događaja. Prvi počinje u 20 sati u Centru za kulturu Mostar, te je riječ o izložbi fotografija „Ljepota različitosti“ autorice Sonje Marić. Drugi događaj počinje u 21:30 sati u Muzičkom centru Pavarotti, a radi se o koncertu „Jazz masterclass session“ gdje učestvuju polaznici jazz radionica, saopštili su organizatori.

(StarMo)