Naslovnica Mostar Mostarsko ljeto: Promovisana knjiga Seada Husića

Mostarsko ljeto: Promovisana knjiga Seada Husića

95

Mostar — U Narodnoj biblioteci Mostar u srijedu uveče je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ promovisana knjiga „Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka / Studija o petoj rukopisnoj knjizi ”Muslimanske narodne pjesme” Muharema Kurtagića“ autora Seada Husića.

„Večeras govorimo o knjizi ‘Tradicionalno i subverzivno u usmenoj poeziji Bošnjaka’, a zapravo se radi o petoj rukopisnoj knjizi Muharema Kurtagića u kojoj su sabrane naše ljubavne pjesme, zapravo ženske pjesme, i ovo je prva knjiga ovakve vrste kada govorimo o rukopisnoj građi Muharema Kurtagića. Muharem Kurtagić je neko ko je zadužio akademsku i društvenu zajednicu, ali nema ni blizu taj status koji bi trebao da ima, budući da je sabrao najmanje 50 hiljada stihova, dok se za ostalih 50 hiljada stihova misli da su nestali, nažalost, u II svjetskom ratu. Muharem Kurtagić je, zaista, čovjek koji je učinio dosta toga i došlo je vrijeme da se on iz nekakve tame stavi uslovno kazano na svjetlo i da se njegova književna građa sabira, valorizira, vrednuje i predstavi široj javnosti“, naglasio je autor knjige Sead Husić.

Prema autorovim riječima pisanje knjige je trajalo četiri godine.

„Najzanimljiviji dio u svemu tome jeste da sam ja uspio prošle godine doći do fotokopije rukopisne građe iz Matice hrvatske u Zagrebu i time sam ispunio uslov da ova knjiga bude kritičko izdanje. Bez te fotokopije rukopisne knjige, to ne bi bilo moguće“, ističe Husić, te dodaje da knjiga doprinosi da se Muharem Kurtagić počne ozbiljnije tumačiti i vrednovati.

Promotor mr. Nusret Omerika kazao je da je ovo jedna od rijetkih knjiga koja se pojavila u posljednje vrijeme, a govori o kulturnoj baštini Bošnjaka na ovim prostorima.

„Bošnjačka usmena lirska pjesma prepoznatljiva je u evropskoj i svjetskoj književnosti, ali, nažalost, nije još dovoljno istražena. Veliki broj rukopisa, veliki broj pjesama nalazi se u različitim arhivima i muzejima širom Evrope i svijeta. Najveća zbirka južnoslavenskih i muslimanskih epskih pjesama nalazi se na Univerzitetu Harvard, zatim imamo zbirke u Beču, Bratislavi, Berlinu itd. i sve te zbirke čekaju istraživače. Ja se nadam da će u budućnosti biti dovoljno snage i ljudi, istraživača, koji će posvetiti jedan dio svog životnog vijeka ovim knjigama, jer to je jedno veliko blago koje zavrijeđuje da dođe u ruke čitalaca“, navodi Omerika.

Moderatorica promocije bila je Anisa Mujić, a atmosferu su pjesmom uljepšale Marija Raspudić i Tijana Bašić.

U petak, 01. jula, na rasporedu „Mostarskog ljeta“ je duodrama „Prah“ autora Györgya Spiróa, u režiji Miralema Zupčevića, nastala u koprodukciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i Altteatra, a koja će biti odigrana na sceni Narodnog pozorišta Mostar sa početkom u 20 sati. U predstavi igraju Gordana Boban i Mirsad Tuka, saopštili su organizatori.

(StarMo)