Naslovnica Mostar “Mostarsko ljeto”: Promovisan roman Damira Uzunovića

“Mostarsko ljeto”: Promovisan roman Damira Uzunovića

147
Damir Uzunović

Mostar — U Narodnoj biblioteci Mostar sinoć je u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ promovisan roman pod nazivom „Ja sam“ autora Damira Uzunovića.

„Naslov “Ja sam” i jesam ja i nisam ja. Do kraja knjige taj se identitet, to značenje romana “Ja sam” u potpunosti razotkriva i sve više nisam ja. Tako da je to priča o tom transferu “Ja sam”. Roman je napisan u tri registra, u tri različita stila. Jako sam dugo tragao za tim valencijama, za tim poveznicama. Želio sam, nakon toliko godina neobjavljivanja, da napravim nešto monumentalno za sebe i za svoj život i taj kratak naslov “Ja sam” učinio mi se kao velika poveznica svega što sam napisao u toj knjizi“, rekao je tokom promocije Uzunović.

Dodao je kako se roman sastoji zapravo od tri knjige koje sam pisao 25 godina.

Prof. Dijana Hadžizukić naglasila je da je “roman izuzetno kvalitetan i vrijedan”.

„Knjiga je podijeljena u tri dijela i može se čitati i kao jedan roman, kao cjelina, a isto tako i kao trilogija, jer se ta tri dijela međusobno i stilski i po vremenu koji obuhvataju, zaista, znatno razlikuju. Roman spada u red onih romana kakve pišu Bekim Serjanović, Semezdin Mehmedinović, Faruk Šehić i drugi autori, kako ih zovemo danas mlađe generacije.
Autobiografska proza sa mnogo elemenata stvarnosnog, realistično veristični način pisanja i po tome je roman aktuelan, uklapa se u sadašnje trendove kada je u pitanju bh proza“, navodi Hadžizukić.

(StarMo)