Naslovnica Mostar “Mostarsko ljeto”: Promocija tri knjige Enesa Kujudžića

“Mostarsko ljeto”: Promocija tri knjige Enesa Kujudžića

107

Mostar — Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija “Mostarsko ljeto” – koju organizuju Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Muzej Hercegovine i Narodna biblioteka – nastavlja se u srijedu.

Samo u jednom danu će tako biti upriličene promocije čak tri knjige.

U Narodnoj biblioteci Mostar, danas u 10 sati, bit će održana promocija knjige „Biblioteka na početku trećeg milenija“ autora Enesa Kujndžića, u okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2022”.

Autor se analitički, objektivno, sveobuhvatno, detaljno, kompilacijski, osvrće na različite segmente djelovanja NUBBiH, kao matične ustanove u oblasti bibliotekarstva u BiH. Kujundžić, koji je više od deset godina proveo na funkciji direktora NUBBiH u knjizi korisnicima prikazuje svoju privrženost i uvodi ih u promjene bibliotečke prakse, uzrokovane društvenim promjenama i biblioteci 21. vijeka.

Recenzent knjige Ismet Ovčina i direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić ukazali su na lični angažman Enesa Kujundžića na spašavanju preostalog dijela bibliotečkog fonda NUBBiH i ponovnom uspostavljanju funkcija razorene Biblioteke u ratno-poratnom periodu. Svako poglavlje obiluje važnim informacijama na polju nauke općenito, bibliotekarstva i informacijskih nauka posebno, gdje dolazi do punog izražaja autorova upućenost u ovu problematiku.

Promotori knjige su dipl. bibliotekar Omer Mičijević, mr. Nusret Omerika i dr. sc. Enisa Gološ.

U večernjem terminu,u 19:30 sati, u kulturnom centru Mostar-Sjever, Enes Kujundžić će promovisati još dvije svoje knjige – „Sarajevski sahan između Beča i Stambola: kulturološka perspektiva bošnjačke kulinarske baštine“ i „Sevdah kao ogledalo života“. Osim autora, na promociji će govoriti i promotor mr. Nusret Omerika.

(StarMo)