Naslovnica Mostar Mostarsko ljeto: Predstava za djecu o važnosti doma

Mostarsko ljeto: Predstava za djecu o važnosti doma

281

Mostar — U Pozorištu lutaka Mostar, u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“, u srijedu uveče je odigrana predstava „Ježeva kućica“ autora Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića, nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

„'Ježeva kućica’ je klasik, Branko Ćopić, mada se pokazala evo u doba korone koliko je, zapravo, važan taj segment voljenja doma ma kakav on bio. Ustvari, da ga shvatimo kao mjesto naše oaze mira, veselja, sreće, gdje se uvijek možemo vratiti i biti ono što zaista jesmo“, istakla je Anđela Ilić, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koja igra glavnog junaka predstave Ježurka Ježića.

Predstava „Ježeva kućica“, kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost.

Inače, predstava je premijerno izvedena na sceni BNP Zenica u decembru prošle godine, tako da je ovo prva izvedba ove predstave u Mostaru.

„Predstavu smo igrali u Zenici, te smo imali nekoliko gostovanja. Pokazala se zaista lijepo, mjuzikl je u pitanju, pa onda, naravno, djeca reaguju. Ima dosta muzike, smiješna je, mi se zabavljamo na sceni, pa tako se i djeca zabavljaju“, kazala je Ilić.

U predstavi osim Ilić igraju i Lana Zablocki-Džehverović, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić, te Abidin Čolaković.

U petak, 21. 08. 2020 godine bit će održana večer turske kulture. Tim povodom bit će upriličena izložba ebru umjetnosti pod nazivom “Krug” autora Tarika Zagorčića, a koja će biti održana u Institutu Yunus Emre sa početkom u 20 sati.

(StarMo)