Naslovnica Mostar Mostarsko ljeto: “Lemurija izgubljena zemlja” u Centru za kulturu

Mostarsko ljeto: “Lemurija izgubljena zemlja” u Centru za kulturu

291

Mostar — „Lemurija izgubljena zemlja“ naziv je izložbe kojom će se u sklopu Mostarskog ljeta predstaviti Aleksandra Kokotović. Izložba će biti otvorena u Centru za kulturu u ponedjeljak 27. jula/srpnja s početkom u 20,30, saopšteno je iz mostarskog Centra za kulturu.

Aleksandra Kokotović je vizuelna umjetnica; diplomirala je modni dizajn na „Academia del lusso“, a ideje izražava kroz slikarstvo, vajarstvo, crtež i grafiku. Članica je udruženja likovnih umjetnika Srbije. Rođena je u Sarajevu, a živjela u Bejrutu, Londonu, Sjedinjenim Američkim Državama.

Snažnim introspektivnim odnosom prema svijetu, Aleksandra pokušava umjetnički prikazati čovjekove iskonske težnje da ovlada svijetom, skrivenim značenjima i tajnama prošlosti. I pored prisutne fokusiranosti na prošlost, njeno slikarstvo sadrži aluzije na aktuelne teme današnjice, prije svega pitanja ekologije, alternativne arheologoije te najnovijih istraživanja na polju fizike. Njena apstrakcija uvijek pomjera granice percepcije-konkretne stvari prikazujući apstraktno, a duhovne na materijalan način. Umjetnica neumorno eksperimentiše bojom, teksturom i materijalima u namjeri da proizvede ekspresivnu sugestivnost dijela.

Većina slika za izložbu „Izgubljena zemlja Lemurija“ urađena je tehnikom ulje na platnu, ali tu je i pet slika urađenih kombinovanom tehnikom gdje srećemo i ljepljeni asfalt, lomljeni mermer, te slikanu jutu. Lemurija je drevna civilizacija za koju se vjeruje da je postojala u periodu prije Atlantide, te je pod utjecajem geoloških promjena katastrofalnih razmjera nestala s lica zemlje.

(StarMo)