Naslovnica Mostar Mostarsko ljeto: “Jer ja sam pobijedila” prvi put pred bh. publikom

Mostarsko ljeto: “Jer ja sam pobijedila” prvi put pred bh. publikom

167

Mostar — Glumica Nela Lučić u srijedu uveče je, u okviru međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2022”, prvi put nastupila u Bosni i Hercegovini sa monodramom “Jer ja sam pobijedila” u režiji Luca Gaete. Lučić je porijeklom iz Bugojna, ali već dugi niz godina živi u Italiji.

“Možemo reći da sam odrasla u Italiji, jer sam u Italiji od 90-tih. Dakle, malo prije rata smo otišli, jer je moj tata dobio posao zbog čega smo se preselili. Ovo je prvi put da igram u Bosni i Hercegovini. Monolog, monodrama, se rodio na italijanskom. Luca Leone piše na italijanskom, naravno, iako piše o BiH i već smo ga izvodili više od 15 puta u Italiji. Moram reći da je jako lijepo da se monodrama sviđa, odnosno, da jednostavno dopire do publike”, naglasila je glumica, Nela Lučić.

Lučić u monodrami prepričava u prvom licu iskustvo i događanja Bakire Hasečić kroz rat od 1992. do 1996. i neposredno nakon. Niti u jednom trenutku Lučić se ne usuđuje ‘glumiti’ Bakiru, ona se jednostavno poistovjećuje sa patnjom i naknadno sa borbom ove izuzetne žene, a kroz nju, sa svim ostalim žrtvama rata i ratova. Glumica je otkrila i kako je došlo do ideje za nastanak ove monodrame.

“Monodrama je, ustvari, svjedočenje jedne izvanredne žene koja se zove Bakira Hasečić, čiju je priču prepričao italijanski autor Luca Leone u svojoj knjizi ‘Višegrad: mržnja, smrt, zaborav’, gdje je jedno poglavlje posvetio upravo Bakiri. Lucu znam odavno, on je napisao više knjiga o Bosni. Jako voli Bosnu, te jako lijepo piše i desilo se da sam pročitala tu knjigu. Kad sam pročitala ovo poglavlje, posebno me dojmilo, jer već dugo vremena razmišljam kako sam htjela nešto napraviti u vezi sa svojom zemljom, domovinom, gdje sam rođena. Onda mi je nešto tačno prostrujalo kroz glavu i rekla sam sebi, vidiš ovo je jedna zanimljiva priča, jer to jeste priča žrtve rata, ali je također priča pobjede. To je, ustvari, jedna pobjeda i to me jako dojmilo, kao i njena izuzetna hrabrost. Pomislila sam da je ova priča zbilja vrijedna da se ispriča i da posluži kao primjer mnogim drugim ženama i mnogim drugim ratovima koji se nastavljaju događati kao što možemo primjetiti”, ističe Lučić.

U četvrtak, 07. 07., na programu “Mostarskog ljeta 2022” je promocija knjige “Deseta vrata pakla” autora Rezaka Hukanovića koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20 sati. Promotori će biti dipl.oec. Edin Batlak, bivši logoraš i dipl. politolog-publicista Esad Lukač.

(StarMo)