Naslovnica Život Mostarsko ljeto: Izložba radova Zuke Džumhura

Mostarsko ljeto: Izložba radova Zuke Džumhura

134

Mostar — Mostarsko ljeto će ove godine građanima Mostara pokloniti i jednu vrlo zanimljivu izložbu radova čuvenog Zuke Džumhura. Izložba ”Zukine karikature” bit će otvorena u Centru za kulturu, u utorak, 11.8. u 20 sati, saopštili su organizatori.

U okviru izložbe bit će prikazano i 30. neobjavljenih karikatura Zulfikara Zuke Džumhura. Osim toga, uz 30 već objavljenih, pojedinačnih karikatura, bit će izloženo i dodatnih 500 također objavljenih karikatura, koje se nalaze svrstane u pet albuma.

Sama izložba je nastala zahvaljujući Zukinom prijatelju i kolekcionaru Safetu Hebiboviću, koji je Narodnom univerzitetu u Konjicu, njegovoj poslovnoj jedinici Zavičajnom muzeju u sklopu kojeg se nalazi i Zukina rodna kuća, poklonio preko 500 kopiranih i 30. neobjavljenih karikatura.

Pisac, karikaturista, poznato televizijsko lice i boem Zulfikar Zuko Džumhur rođen je 24. septembra 1920. u Konjicu. Bio je to čovjek živog duha i bogate mašte, koji se nije libio koristiti rafiniranim humorom i jetkom ironijom da ismije oholost i glupost vlasti.

Zukina prva ljubav i trajna životna strast bilo je slikarstvo, naročito karikatura, a oblikovanje šaljivih likovnih minijatura s vremenom je doveo do savršenstva. Njegove ilustracije bile su jednostavne i ekspresivne, a njihova aluditivnost uvijek je bila kristalno jasna i nedvosmislena.

Umro je 29. novembra 1989. godine u Herceg Novom, u Crnoj Gori.

(StarMo)