Naslovnica Život Mostarsko ljeto: Izložba iz arheološke zbirke Muzeja Hercegovine

Mostarsko ljeto: Izložba iz arheološke zbirke Muzeja Hercegovine

256
foto: Fena

Mostar — U sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto” u srijedu uveče je u Spomen kući Džemala Bijedića upriličena izložba “Tragovi prošlosti” iz arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar.

Izložba predstavlja kamene ulomke iz perioda antike i kasne antike s više lokaliteta u Hercegovini. Na izložbi su predstavljeni neki od ukrasnih motiva iz tog razdoblja.

-Izložbu predstavlja 30 kamenih ulomaka iz razdoblja antike, kasne antike i početka srednjeg vijeka s više lokaliteta Hercegovine – kazao je autor izložbe, kustos Muzeja Hercegovine Mostar, prof. historije Edin Mulović, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Prema njegovim riječima, veći dio ulomaka koji su predstavljeni pronađen je na lokalitetu Cimske bazilike, donje bazilike u Žitomisliću, bazilike iz Mokrog kod Širokog Brijega, Duvanjskog polja i na području Čitluka.

Mulović je naveo kako zadnjih godina i nemaju nekih posebnih arheoloških i historijskih iskopavanja, nego se bave isključivo obnovom i sanacijom stare zbirke koja je u minulom ratu uništena. Međutim, napominje kako u budućnosti svakako planiraju i arheološka istraživanja.

(StarMo)