Naslovnica Život Mostarsko ljeto: Ebru-izložba, koncert turske muzike…

Mostarsko ljeto: Ebru-izložba, koncert turske muzike…

143

Mostar — U Institutu Yunus Emre Mostar u pegtak uveče je u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ upriličena „Večer turske kulture“. Tim povodom, otvorena je izložba ebru umjetnosti pod nazivom „Krug“ autora Tarika Zagorčića.

„Aktivno pripremam ovu izložbu oko godinu dana, ali najviše sam joj se posvetio zadnjih 6 mjeseci. Na izložbi imam cvijetne motive koje nalazimo u tradicionalnoj ebru umjetnosti, a pored toga imam i cvijetne motive koje vidimo u modernoj ebru umjetnosti. Izloženo je 26 radova, uglavnom sam izabrao najbolje radove koje sam imao. Mislio sam da ću imati manje radova, ali nisam se mogao odlučiti pa sam dodao još koji rad, jednostavno nisam mogao prežaliti da ih ne izložim“, istakao je autor izložbe Tarik Zagorčić.

Ovo je Zagorčićeva druga samostalna izložba i to ponovno u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto“.

Organizatori izložbe su Kaymek centar za edukacijske kurseve i umjetnost Mostar i Institut Yunus Emre Mostar. Direktorica Kaymek centra Billur Dilber iskazala je nadu da je večerašnji događaj makar nakratko sve prisutne udaljio od problema sa pandemijom Covid-19.

„Večeras smo pokušali pretvoriti koronu u neku, da kažemo, prednost. Kao Kaymek centar otvorili smo izložbu ebru umjetnosti „Krug“ autora Tarika Zagorčića kojem je ovo već druga samostalna izložba. Ono što ja mogu reći za ovu izložbu je da je bolja od radova većine umjetnika u Turskoj i zasigurno mogu reći da BiH u ovom trenutku ima pravog ebruistu“, istakla je direktorica Kaymek centra Mostar Billur Dilber.

Prisutnima se obratila i zamjenica generalnog konzula Republike Turske u Mostaru Gamze Algün, te se zahvalila svima koji su doprinijeli pripremi i realizaciji navedene izložbe koja je, kako kaže Algün, vrlo dobar primjer saradnje u bilateralnim i kulturalnim odnosima.

Nakon otvorenja izložbe, u dvorištu Instituta Yunus Emre Mostar upriličeno je koktel druženje uz mali koncert turske muzike. Na koktel druženju posjetioci su imali priliku, između ostalog, isprobati tradicionalni turski čaj, simit i baklavu, a u muzičkom dijelu svirali su i pjevali mladi umjetnici Nejra Haračić, Emina Čevra, Ajdin Pandur i Ali Kamer Aksoy.

Posljednji događaj u okviru manifestacije „Mostarskog ljeta“ na programu je u petak, 28. 08. 2020 godine, kada će biti odigrana predstava „Tobija“ Zdeneka Floriana, u režiji Marija Drmača, nastala u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo. Predstava će biti izvedena u Pozorištu lutaka Mostar sa početkom u 20 sati, a pogodna je za sve uzraste – djecu i odrasle. Ulaz je slobodan, uz obaveznu prethodnu rezervaciju na broj 036/552-625 ili na email: marketing@plm.ba, saopštili su organizatori.

(StarMo)