Naslovnica Mostar Mostarski učenici još jednom obilježili 1. mart

Mostarski učenici još jednom obilježili 1. mart

372

Mostar — U povodu 1. marta – Dana neovisnosti BiH na Španjolskom trgu u Mostaru u petak je održana zajednička manifestacija osnovnih i srednjih škola HNK pod nazivom “Naš identitet, naša domovina Bosna i Hercegovina”.

Manifestacija je uslijedila nakon što su učenici i profesori posjetili povijesna spomen obilježja, mezarija, šehitluke i mostove.

-S obzirom na revidirane higijensko epidemiološke mjere odlučili smo se na jedan potpuno drugačiji model obilježavanja 1. marta – Dana neovisnosti BiH. U isto vrijeme svih 36 osnovnih i srednjih škola posjetilo je spomen obilježja, mezarja, šehitluke i mostove sa zastavama naše domovine – istaknula je direktorica IV Osnovne škole Mostar Seada Kuštrić.

Dodala je kako “ne odustaju od tog tradicionalnog obilježavanja”.

– Neophodno je s djecom razgovarati o patriotizmu i o Danu neovisnosti kada smo svi bili zajedno i kad smo svi glasali za nezavisnu, suverenu i demokratsku BiH. Učimo djecu ne samo da na ovaj dan vole svoju zemlju već da svojim znanjem, učenjem, ponašanjem, svojim načinom života izražavaju svoj patriotizam- poručila je Kuštrić.

Učenica Emana Tabaković je rekla kako je za nju BiH posebna zemlja,”zemlja u kojoj želi napredovati, zemlja u kojoj želi ostati i privući druge da ostanu u njoj”.

 

(StarMo)