Naslovnica Mostar Mostarski privrednik: Država mora stati uz nas…

Mostarski privrednik: Država mora stati uz nas…

427
foto arhiva

Mostar — Osman Macić, vlasnik Fabrike namještaja “Maoles” za Mostara, proizvodnju još nije prekinuo, niti je otpustio bilo koga od radnika, ali “nije siguran koliko se može nositi s najcrnjim scenarijem” – piše Avaz.ba.

– Trenutno radimo preostale narudžbe, što će nam iziskivati, možda, još mjesec rada. Imamo i veoma veliku količinu lagerovane robe, dakle, zaliha, koju ne možemo izvoziti niti plasirati na domaće tržište. Također, imamo i isporučene robe koju ne možemo naplatiti. Situacija je veoma teška i bez pomoći države u cijeloj ovoj priči teško da iko od malih i srednjih preduzeća može opstati – kaže Macić.

Radna mjesta, poručuje Macić, “moraju se sačuvati, ali bez pomoći države, kaže, to neće biti moguće”.

Država mora stati uz nas, preuzeti obaveze, smanjiti više od stotinu parafisklanih nameta ili ih automatski skinuti. Jer, ja sam trenutno u situaciji da mogu isplatiti plaću-dvije, ali s trećom će već nastati veliki problem, jer s druge strane, počet će se gomilati dugovi prema dobavljačima, državi… Također, svima mora biti jasno da banke nikad neće pristati na ono što predlaže Vlada FBiH kada je riječ o moratoriju na kredite – smatra Macić.

– Svi se mi bojimo da ćemo izgubiti radnike, a logično je da ćemo ih izgubiti ako im ne budemo mogli isplatiti plaće. Je li rješenje poslati radnike na biro? Mislim da nije, jer ako radnici odu na biro, firme će se same ugasiti – naglašava mostarski privrednik.

(StarMo)