Naslovnica Sport Mostarski polumaraton: “Ne postoje drugi i drugačiji…”

Mostarski polumaraton: “Ne postoje drugi i drugačiji…”

401

Mostar — Mostar će sljedećeg mjeseca okupiti oko hiljadu i po trkača iz cijelog svijeta u sklopu Mostar Run Weekenda, koji će se s ciljem promocije zdravog stila života održati od 20. do 22. marta u organizaciji udruženja “Zdrav život – Kinezis”.

“Imamo četiri odvojena događaja koja su ujedno i povezana. Prvi događaj je Mostarski polumaraton za kojih u ovom trenutku imamo prijavljene takmičare iz 29 zemalja. Očekujemo kako će ukupni broj učesnika na polumaratonu, humanitarnoj trci i dječjoj trci, koje čine Mostar Run Weekend, dostići cifru od 1.500 trkača, čime bi oborili prošlogodišnji rekord od 1.200 učesnika”, kazao je Franjo Lovrić iz udruženja Kinezis.

Prema njegovim riječima, Mostarski polumaraton je projekat koji povezuje kulturu, sport i rekreaciju.

“Staza Mostarskog polumaratona ide preko sedam gradskih mostova povezujući jednu i drugu stranu grada. Trkači startaju s mosta Vojno-Potoci odakle idu prema gradu, a mi smo u stazu pokušali uklopiti neke najljepše dijelove Mostara. Polumaraton završava u centru grada, odnosno ispred tržnog centra Mepas Mall”, kazao je Lovrić, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić kazao je kako Grad Mostar kroz aktivnosti gradskog Sportskog saveza podržava i organizira ovu manifestaciju.

“Udruženje Kinezis promovira sport, zdrav život, a na neki način i društvenu empatiju, tako da ovaj događaj možemo nazvati festivalom druženja i pozitivne energije. Isto tako, ove godine dan trke poklopio se s Međunarodnim danom osoba s Downovim sindromom, pa će sav prihod humanitarne trke ići za pomoć Udruženju za Down sindrom Mostar. Ova manifestacija je spoj kulture, sporta, ali i društvene odgovornosti pa ovom prilikom pozivam naše građane da se uključe u trku te da svi zajedno budemo dobri domaćini našim gostima”, istakao je Ćorić.

Predsjednik Udruženja za Down sindrom Mostar Igor Ledić istakao je kako se nekoliko pozitivnih ideja spojilo u lijepu priču mostarskog trkaćeg vikenda.

“Rezultat svega toga je humanitarna trka kojom želimo poslati poruku lokalnoj zajednici i šire da ne postoje drugi i drugačiji nego da smo svi jednaki u različitostima. Ovom prilikom pozivam sve ljude da se pridruže humanitarnoj trci, a samim tim će pomoći i sportske aktivnosti djece i mladih s Downovim sindromom”, kazao je Ledić.

O dječjoj utrci govorio je menadžer Sportskog saveza Grada Mostara Vedran Ugljen, istakavši kako je cilj uključiti što više učenika mostarskih osnovnih i srednjih škola te motivirati ih da se bave sportom i fizičkim aktivnostima.

“U ove aktivnosti planiramo uključiti što više djece, ali i drugima bih savjetovao da se aktiviraju jer to je korisno za njih, ali i čitavo društvo i okolinu”, poručio je Ugljen.

(StarMo)