Naslovnica Mostar Mostarski ljekari: Najviše nas brine što nam se pacijenti brzo urušavaju!

Mostarski ljekari: Najviše nas brine što nam se pacijenti brzo urušavaju!

508
foto arhiva

Mostar — Vršiteljica dužnosti direktorice Doma zdravlja Mostar dr. Kristina Bevanda izjavila je za mostarski Radio gradska mreža (RGM) kako je u ovoj zdravstvenoj ustanovi posljednjih dana “evidentan značajan porast novozaraženih i novooboljelih”.

– Najviše nas brine što nam se pacijenti brzo urušavaju, npr. pacijent na pregledu bude zadovoljavajući sa urednom saturacijom i laboratorijskim nalazima a preko noći im počne opadati saturacija. Evidentno je da sada nije isto kao u prethodnom periodu. Do sada su se komplikacije dešavale deseti ili dvanaesti dan, a sada unutar prve sedmice bolesti – naglašava dr. Bevanda.

Dodaje kako se zbog toga i protokol liječenja pomjenjen jer sada “obrada” (RTG, laboratorija i pregledi) ide puno ranije.

– Na taj način pokušavamo one kojima je to potrebno hospitalizirati u što boljem stanju kako bi ishod liječenja bio efikasniji, istakla je dr Bevanda.

Povećan broj oboljelih bilježe i u Domu zdravlja “Stari Grad ” Mostar.


– Trenutna situacija je uistinu za brigu, iz dva razloga, prvo zato što se svakim danom broj oboljelih udvostručava, i drugo od ukupnog broja testiranih između 30 i 40 posto je pozitivnih na korona virus. Ta dva parametra ukazuju na to da ćemo u narednim sedmicama imati još teže stanje, izjavio je za Radio gradska mreža (RGM) direktor ove zdrvastvene ustanove dr. Edin Kapetanović.

 

(StarMo)