Naslovnica Život Mostarski glumac: Imao sam “osjećaj” za “Quo vadis, Aida?”

Mostarski glumac: Imao sam “osjećaj” za “Quo vadis, Aida?”

633
Saša Oručević

Mostar — Mostarski glumac Saša Oručević, koji je ostvario ulogu u filmu “Quo vadis, Aida?”, poručio je kako “svim srcem” želi da ovaj film bude nagrađen Oscarom i da taj Oscar ne bude “samo još jedna nagrada”, već da on promjeni percepciju kod ljudi o onome što se, nažalost, desilo u Srebrenici.

Oručević poručuje da svako ko ostane ravnodušan na ovaj film, “taj ima problem sa svojom dušom”.

Glumac Saša Oručević govori o tome kako je došlo do saradnje sa Jasmilom Žbanić na ovom filmu. Kaže kako bh. rediteljicu poznaje još iz studentskih dana te podvlači kako je to osoba u koju ima veliko povjerenje. Oručević je ranije glumio i u njenom filmu “Za one koji ne mogu da govore”, te kaže kako ga, u tom smislu, nije iznenadio poziv za angažman na filmu “Quo, vadis Aida?”.

Oručević odgovara i kako je reagovao na vijest da je film ušao u najuži izbor od pet filmova u svojoj kategoriji za Oscar, a on odgovara da je imao osjećaj da će se to desiti, iako to ni s kim nije podijelio.

“Da, poslije bitke svi su generali, ali ja sam zaista imao taj osjećaj iako nisam nikome o tome govorio. Jer, tokom snimanja filma, vidio sam i osjetio koliko je Jasmila znala šta radi i šta hoće. Tako da sam znao da će ovaj film ostvariti veliki uspjeh, a Oscar je uvijek neki san i neka želja. Bilo mi je jasno da je vrlo moguće i vrlo ostvarivo da se to desi. Ja se nadam da će ovo biti i taj neki vrhunac koji ćemo ostvariti”, kaže ovaj mostarski glumac.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da se u jednom dijelu naše zemlje još uvijek negira genocid u Srebrenici, Oručević odgovara kako je to “politika i sramota koja još uvijek živi s nama”.

– Genocid u Srebrenici je činjenica, isto kao što su činjenica mnoge druge presude Haškog tribunala i ostalih sudova, koje se u mnogim dijelovima naše zemlje ne poštuju. Tako da, nažalost, živimo u društvu u kojem to nije ništa novo, kazao je Oručević – prenosi N1.

(StarMo)