Naslovnica Mostar Mostarski CERIT dio Svemirske asocijacije jugoistočne Evrope

Mostarski CERIT dio Svemirske asocijacije jugoistočne Evrope

178
foto: ilustracija

Mostar — Krajem juna osnovana je SESA – Svemirska asocijacija jugoistočne Evrope (Southeast European Space Association), 1. jula održan je prvi radni sastanak, a 10. jula definirana je i zajednička strategija djelovanja.

SESA-u čine CERIT – Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara (Bosna i Hercegovina), zatim Komitet za razvoj svemirskog programa (Srbija), Montenegro space Research iz Podgorice (Crna Gora), Adriatic Aerospace Association iz Zagreba (Hrvatska) te Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja (Sjeverna Makedonija).

Cilj Asocijacije je razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjeringa u čitavoj regiji, za opće dobro. Tako će Bosna i Hercegovina s kolegama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, zahvaljujući razumijevanju i podršci indijskih partnera (Indian Technology Congress Association – ITCA) zajedno krajem ove godine s Indijskom svemirskim agencijom (ISRO) lansirati u svemir zajednički SESA satelit, saopšteno je u utorak iz CERIT-a, prenosi Fena.

Indija će u sklopu proslave 75 godina nezavisnosti lansirati 75 satelita, od kojih će jedan biti SESA-in. Satelit će nositi logo SESA-e, a sve organizacije aktivno rade na priključivanju projektima koje je svaka od ovih organizacija pojedinačno počela.

Iz CERIT-a ističu da su ponosni na izvrsnu saradnju sa Sanelom Babićem, koji je pokazao nesebičnu želju da pomogne tim iz BiH svojim znanjem i iskustvom, inače raketnim naučnikom iz SAD-a koji je zaposlen u United Launch Alliance (ULA). Također, Babić je s Patriotskim fenjer fondom, na čijem je čelu, prošle godine pomogao prvake na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2021 Discover&Recover sa 3in1 – 3D printerom, laserskim graverom i CNC glodalicom.

Sa srbijanske strane, najvažniji projekat je onaj vezan za satelitsko nadgledanje površinskih voda u svijetu i strateško partnerstvo s Indijom (ISRO) i Rusijom (Roskosmos), dok Hrvatska organizacija ima blisku saradnju sa evropskom svemirskom agencijom (ESA), kao i s Kineskom nacionalnom svemirskom administracijom (CNSA). Crnogorska organizacija sjajno sarađuje sa stručnjacima iz ove oblasti iz Velike Britanije. Makedonska NAVIA visoko rangirana u razvoju tehnologije za dronove.

Članovi SESA-e imaju bazu propelantne proizvodnje za raketno modelarstvo, kao i dugotrajne naučne i lične kontakte s istaknutim članovima svjetske svemirske naučne i praktičarske, modelarne zajednice, i te veze će pomoći novouspostavljenoj asocijaciji Jugoistočne Evrope da brže i lakše iskorači u svemir.

Jedan od najvažnijih koraka na putu do svemira jeste obrazovanje, pa će CERIT krenuti s razvojem “CanSat” projekta, tj. raketni program s inostranim partnerima – sistem obučavanja školaraca i studenata osnovama raketnog modeliranja i izrade malih satelita.

Polaznici će učiti kako sklopiti mini satelite (CanSat), kako ga opremiti svim podsistemima koje imaju i pravi veliki sateliti, lansirati ga na visinu od nekoliko stotina metara i očitavati telemetrijske podatke koje sateliti šalju prilikom spuštanja padobranom.

Učenici i studenti kroz ovaj svemirski interdisciplinarni program na praktičan način imat će prigodu primijeniti ranije stečena fundamentalna znanja i baviti se sa STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) oblastima.

Ovaj program sada je dio zajedničkog naslijeđa SESA i po njegovim postavkama obučavat će se osnovci, srednjoškolci i studenti kako u BiH, tako i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, ali po pravilima koje će države samostalno definirati u skladu sa svojim potrebama.

S obzirom da je ovo STEM program, njegovo izučavanje direktno utiče na usmjeravanje učenika i studenata na oblasti koje su od krucijalnog značaja za ekonomski razvoj svake zemlje.

U međuvremenu, sve SESA države zajedno će učestvovati na finalu svjetskog CanSat/Raketnog prvenstva (World CanSat/Rocketry Championship – WCRC) koje će se održati od 25. do 27. septembra u Novom Sadu.

U toku je postavljanje zemaljskih stanica (antena) širom država bivše Jugoslavije, namijenjenih za komunikaciju sa satelitima. Ovaj projekt trebao bi biti okončan krajem godine i to je uslov za treću i najveću aktivnost – slanje zajedničkog satelita SESA, s posebnom misijom.

Postavljene antene nisu za jednokratnu upotrebu, i one će komunicirati s postojećim satelitima i koristiti za obrazovanje učenika i studenata, navode iz CERIT-a.

(StarMo)