Naslovnica Mostar Mostarske bolnice: Bezrezervna saradnja u borbi protiv Covida-19

Mostarske bolnice: Bezrezervna saradnja u borbi protiv Covida-19

472

Mostar — Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Goran Opsenica razgovarao je danas s čelnim ljudima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” Mostar o organizacija rada covid-19 bolnice i Respiracijskog centra SKB Mostar u okolnostima pogoršanog epidemiološkog stanja izazvanog pojavom covida-19 u HNK.

Direktori dviju zdravstvenih ustanova dogovorili su apsolutnu i bezrezervnu saradnju u kadrovskom, organizacijskom i svakom drugom pogledu s ciljem kvalitetnog zbrinjavanja i njege pacijenata oboljelih od covida-19, saopćeno je iz Vlade HNK.

Pozdravljena je i podržana inicijativa resornog ministarstva da se svi zdravstveni radnici i radnici u zdravstvu vakcinišu protiv sezonske gripe, za što će biti osigurana sredstva s pozicije Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a.

Naglašena je i potreba osiguranja dodatnih prostora za izoliranje pacijenata (izolatorija) u HNK i susjednim kantonima čiji se pacijenti zbrinjavaju u SKB Mostar, kao i “hladnih timova” u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji će pratiti zdravstveno stanje pacijenata uz podršku nadležnih epidemiologa i infektologa.

Istaknut je, također, problem finansiranja zdravstvenih ustanova tokom epidemije. Moguća rješenja učesnici vide kroz kreditne linije uz garancije osnivača i kroz subvencioniranje pripadajućih poreza i doprinosa.

Učesnici sastanka su još jednom pozvali sve građanke i građane HNK da se pridržavaju svih propisanih mjera Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK.

“Samo savjesnim i odgovornim ponašanjem svih epidemiju možemo staviti pod kontrolu, kako bi zdravstveni sistem u HNK mogao odgovoriti teškom izazovu u periodu koje slijedi s obzirom na pojavu sezonske gripe i drugih virusnih infekcija”, poručili su čelni ljudi zdravstva u HNK.

Pored ministra Opsenice današnjem sastanku prisustvovali su direktor SKB Mostar Ante Kvesić, direktor KB “Dr. Safet Mujić” Mostar Zlatko Guzin, savjetnica direktora SKB Mostar Kristina Galić, voditelj Odjela za anesteziju, reanimiranje i intenzivno liječenje SKB Mostar Zoran Karlović i voditelj Službe za anesteziju, reanimiranje i intenzivnu terapiju KB “Dr. Safet Mujić” Mostar Mehmed Haznadar.

(StarMo)