Naslovnica Mostar Mostarka predala akreditive švedskom kralju

Mostarka predala akreditive švedskom kralju

2756
ambasadorica Elvira Dilberović i Carl XVI Gustaf

Stockholm — Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj Elvira Dilberović je 20. februara, predala akreditivna pisma kralju Švedske Carlu XVI Gustafu.

Ceremonijalni dio predaje akreditiva organiziran je u kraljevskoj palati, a sastavni dio ceremonije bio je i razgovor ambasadorice i švedskog kralja.

Ambasadorica Dilberović je istakla važnost održanja prijateljskih odnosa između dvije zemlje, te obavijestila kralja Carla XVI o njenoj namjeri da se tokom mandata više angažira na polju saradnje u sferi obrazovanja, međuuniverzitetske saradnje te zaštite okoline.

Dilberović je dodala da je njena “namjera pojačan angažman na polju rada s dijasporom iz BiH koja živi u Kraljevini Švedskoj.” Tokom razgovora istakla je da očekuje i nastavak švedske pomoći na putu evropskih integracija BiH.

Švedski kralj Carl XVI Gustaf prihvatio je agremane i zaželio je ambasadorki Elviri Dilberović mnogo uspjeha u radu tokom njenog mandata u Kraljevini Švedskoj, te obećao nastavak pomoći prijateljskoj BiH na putu evropskih integracija, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVPBiH.

(StarMo)