Naslovnica Život Mostarka dobila nagradu za film

Mostarka dobila nagradu za film

1178

Sarajevo — Mlada bosanskohercegovačka autorica Aleta Rajič osvojila je nagradu stručnog žirija za autorski film “Prirodni odabir” na ovogodišnjem međunarodnom Festivalu animiranog filma Banja Luka 2019. u kategoriji 2D animacija.

Od 500 prijavljenih filmova u takmičarski program ušlo je njih 60. Odluku je donio žiri u sastavu – predsjednik Brajko Hromalić (Hrvatska) te članovi Tanja Šljivar (BiH) i Aleksandar Rakezić Zograf (Srbija), prenosi Fena.

“Prirodni odabir” je kratki animirani film čiji je producent Studio Neum, a koproducent Zagreb Film. Finansirala ga je Fondacija za kinematografiju BiH i hrvatski HAVC.

“Ogromna mi je čast biti nagrađena u Banja Luci, prvenstveno jer sam u gradu svojih prijatelja i divnih ljudi. Osim toga, nagradu sa mnom dijele i filmska ekipa iz Hrvatske, ali i mama i sestra koje su radile na filmu. Posljednji i najvažniji razlog zbog kojeg mi nagrada za najbolju 2D animaciju toliko znači jest čovjek koji me je svemu naučio i koji bi siguno bio najsretniji da je ovdje bio prisutan, ali sigurna sam da se negdje ponosno smiješi znajući da je opet bio u pravu. Ovu nagradu posvećujem sjećanju na svoga voljenog oca”, kazala je Aleta Rajič.

Aleta Rajič je kćerka nedavno preminulog Jurinka Rajiča, osnivača i direktora Međunarodnog festivala animiranog filma Neum (NAFF). Ove godine je upravo Festival u Banja Luci priredio retrospektivu filmova u njegovu čast, imajući u vidu da je NAFF godinama bio partnerski festival banjalučkom Festivalu animiranog filma.

Zahvaljući Jurinku Rajiču, prvi banjalučki animatori su još 2006. godine učestvovali na radionicama animiranog filma u Neumu, a zadnjih godina i u Mostaru, saopćili su organizatori.

(StarMo)