Naslovnica Mostar Mostarci uživali u Bajramskom koncertu

Mostarci uživali u Bajramskom koncertu

155

Mostar — Prvi put nakon pojave koronavirusa u Mostaru je sinoć održan bajramski koncert koji je dio tradicionalnih običaja Bošnjaka u Hercegovini, koji najveći muslimanski praznik slave sa svojim komšijama i prijateljima uz veselje i druženje.

Svečani koncert u povodu proslave Kurban-bajrama održan je u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Regionalno društvo Hercegovina u Centru za Kulturu Mostar – javlja mostarski.ba.

Muzičku “veče za pamćenje” u Centru za kulturu su učinili svojim nastupim Eldin Huseinbegović, Mirza Mušija, Pavao Ančić, Ezher Helja, Hor KUU “Sejfullah” Konjic.

Predsjednik BZK “Preporod” Regionalnog društva Hercegovina Harun Hasanagić kazao je kako je radostan što se koncertu u gradu na Neretvi, koji je tradicija Bošnjaka u Hercegovini uspio organizovati nakon kraće pauze koja je bila uzrokovana pojavom koronavirusa.

“Preporod kao temeljno kulturno društvo Bošnjaka kroz historiju sa tradicijom koja prelazi jedno stoljeće je prepoznalo da su bajramski koncerti postali svojevstan dio tradicije Bošnjaka i da su oni u suštini postali djelom kuturnog života i nešto što se očekuje svake godine. Tako da smo ove godine nakon svih problema koje je koronavirus izazvao i kratke pauze u toj tradiciji odlučili da organizujemo ovaj koncert, koji je okupio mnoge izvođače. Tu je mnogo prijatelja i nama dragih gostiju, između ostalih i prijatelja iz drugih vjerskih zajednica, a naša želja je da sa ovim koncertom iz Mostara uputimo jednu zajedničko poruku suživota i da podijelimo bajramsko veselje sa svim našim komšijama i prijateljima”, kazao nam je Hasanagić.

(StarMo)