Naslovnica Mostar Mostarci odali počast “Mostarskim kišama”

Mostarci odali počast “Mostarskim kišama”

784
Pero Zubac

Mostar — Povodom 55 godina nastanka i objavljivanja čuvene poeme “Mostarskih kiša” Pere Zupca, mostarski glumci na različitim adresama širom svijeta, i ne samo glumci, okupili su se u jednom video i progovorili stihove ove legendarne ljubavne poeme.

U video učestvuju glumci iz Mostara (Šerif Aljić, Sejo Đulić, Nedžad Maksumić, Robert Pehar i Emir Spahić), Sarajeva (Mario Drmać), Zagreba (Goran Bogdan, Dragan Despot, Slaven Knezović, Damir Markovina i Goran Matović), Beograda (Nebojša Kundačina i Branislav Trifunović), Novog Sada (Armin Hadžimusić), te trojica neglumaca: Marko Tomaš, pjesnik iz Mostara, Nikola Vučić (novinar iz Sarajeva) i reditelj, pisac i teatrolog Gradimir Gojer. Svi učesnici su ili rođeni Mostarci, ili su u Mostaru u nekom periodu živjeli i radili.

– Ideja za ovaj video nastala je u vrijeme onog najstrožijeg režima izolacije (lockdowna) kad smo zbog pandemije koronavirusa bili okrenuti virtualnim komunikacijama preko društvenih mreža. Najpopularnije su bili muzički video uradci s više učesnika u kućnoj varijanti, a ja sam htio da za korak budem originalniji pa sam mislio kako bi se umjesto muzike to moglo realizirati i preko poezije”, kaže nam mostarski novinar i urednik Hamica Ramić, koji stoji iza ideje ovog video obilježavanja.

Naravno da je meni kao Mostarcu prvo na pamet pala poema “Mostarske kiše”, dodaje, ta najljepša ljubavna himna koja pjevajući o jednoj djevojci zapravo pjeva o jednom gradu.

– Zamislio sam da poemu u dijelovima govore mostarski glumci (bez obzira gdje žive i rade), ali i drugi koji već dokazano dobro kazuju poeziju. Ideju sam prvo saopštio Peri Zupcu, a onda i nekolicini prijatelja i svi su odreda bili oduševljeni idejom. Baš kao i glumci koji su počeli slati snimljene materijale”, kazao je Ramić.

(SatrMo)