Naslovnica Život Mostarac u Skandinaviji: „Meraklije iz Švedske“ imaju novi album!

Mostarac u Skandinaviji: „Meraklije iz Švedske“ imaju novi album!

1452
Bosnia Express

Piše: Faruk Kajtaz

Mostar — Svrstati grupu „Bosnia Express“ u neku muzičku fioku nije baš lagan zadatak.

Svega tu u muzičkom smislu ima, pa bi se uz „meraklije iz Švedske“ najlakše mogla prilijepiti naljepnica sada itekako kurentnog  „Balkan sounda“, ma šta to zapravo značilo.

Poput dobro složenog i satima ukuhavanog „bosnaskog lonca“, sastojci ove balkanske muzičke „mućkalice“, kreću se od funka, bluesa i rocka, preko regge zvuka, pa sve do balkanskih narodnjaka i kafanske ciganske muzike.

Balkanski rečeno, na ovom muzičkom roštilju ima i čevapa i mesa i sudžukuica.  Zvuči suludo, ali ipak štima… i da novi album nosi nimalo slučajno ime „Tito, Naser, Nehru“. Ni llijevo ni desno, ni u Evropu ni na Balkan, već u  Bosnu Brato

Međutim to ne znači da od „BE“, treba očekivati nekog novog „Bregovića“ ili „Dubiozu“. Upravo suprotno! Tamo gdje Dubioza i Brega uglavnom igraju na kartu totalnog balkanskog raspošoja na tragu očekivanja evropskih konzumenta i uz vrišteće trube, BE zna da zakuha jako dobar Balkan sound, ali i da pošalje važne poruke, poput oni u pjesmi „Balkan Palestian“.

„Palastinka sam sa Balkana, ej moja Bosno poharana… okle si sestro da nismo braća“? Palestinac sam sa Balkana, ovdje sam tries ramazana, sa ognjišta stoka proćerana – pjeva Bosnia Express u uz veselu poskočicu sa svjetskih top lista i dirka u samu bit pravog bosanskog bluesa i teške melakolije.

Ima tuge, ali i „šege. Gorko je i slako. Veselo je i tužno, „jer svako mlati pare, osim nas“ – konstatuje samoironično BE u pjesmi „Everybody makes money“…

Bez imalo kompleksa, Bosina Express poseže za obradom svjetski poznatog svjetskog mega hita iz osamdesetih Down under grupe „Man at work“, ali se kasnije i lagano „ušteka“ u klasični ciganski balkanski narodnjak sa itekakvim hit potencijalom (Esma, Esma).

Već vidim…zapušena jeftina kafana, kockasti stolnjaci, loše građena konobarica u prekraktom miniću, čaše pune jeftinog vina i tuga balkanaska otpjevana glasom koji „pjeva, a plače“… kao što jednom reče rocker i narodnjak Milić Vukašanović: Dobar narodnjak je samo, ako se naježiš dok ga slušaš!

Da je pravde, „Esma Esma“ bi već sada bila veliki balkanski hit uz koji se „režu vene“ od Vardara do Triglava…jer da tako skontaš cigansku muziku sa Balkana, ipak moraš biti „Bijelo Cigo“…

Taj  lagani „fusion“ svega i svačega je najjača karata tužnjikavih veseljaka sa zrnom veselja sa Balkana.

Posebna priča su odlični tekstovi Mostarca, Alismira Juge, bez patetike i dobro poznatih fraza. Ima tu podosta i urbanih mudrolija. Naravno za one koji znaju šta slušaju…Nešto kao „Pušenje“ u zlatnim danima. Politika ispričana običnim jezikom…

Sa novim albumom,  „Bosnia Express“  pokazuje da itekako ima potencijala da se ravnopravo uključi u sami vrh „Balkan sounda“. Kada bi se još malo poradilo na vokalima i produkciji, cijala stvar bi bila još ubjedljivija. Za razliku od razvikanih imena „Balkan sounda“, Bosnia Express se ne razbacuje samo suludim balkanskim ritmovima, već nastoji zaviriti „iza vesele zavjese Balkana“.

Evropa tek treba naučiti da Balkan „state of mind“ nije samo beskrajna intenzivna zajebancija uz hektolitre pića, već i „tuga s razlogom“, onih s kojima se istorija toliko puta poigrla u zadnjih par stotina godina.

Ali to je već neka druga priča… Ko zna možda rođeni Hercegovac, Evropljanima pojasni šta je ta, ko je ta, Bosna – rekti…Da prostiš!