Naslovnica Mostar Mostarac “nacrtao” prvu Škodu na struju…

Mostarac “nacrtao” prvu Škodu na struju…

893
Omer Halilhodžić

Mostar — Omer Halilhodžić je rođeni Mostarac sa adresom stanovanja van Bosne i Hercegovine i uspješnom dizajnerskom karijerom u svijetu automobilizma. Nedavno je pobijedio na Škodinom konkursu za njihov prvi električni automobil, koji će se zvati ‘Eniac’ – javlja N1.

“Ja radim svoj posao, dizajn automobila je nešto što se radi u konkurenciji, stalno imamo takmičenja, ima više prijedloga – pobijedi samo jedan. Ovog puta je pobijedio moj dizajn, to je meni najnormalnije. Ipak niko ne bira auto jer sam ga ja uradio, nego zbog dizajna. Ja sam freelance dizajner, ne radim u Škodi – nego me uzmu. Radio sam po cijelom svijetu. Ovo je veliki koncern, šefovi iz drugih firmi su vidjeli auto i odabrali ga. Ne odlučuje samo jedan čovjek”, kazao je Halilhodžić.

Dodao je da je to prvi automobil tog tipa kojeg će češki proizvođač izbaciti na tržište, a bit će predstavljen najvjerovatnije krajem godine. Za N1 je kazao da trenutno nije vezan niti za jednu firmu – nego svoj posao radi “frilenserski”.

Halilhodžić naglašava da je Škoda jedna od najstarijih automobilskih firmi na svijetu, a ove godine proslavljaju 125 godina postojanja.

Tokom svoje dizajnerske karijere, osim za Škodu, dizajnirao je i za Ferrari, Mercedes-Benz, Volkswagen i Mitsubishi Motors.

(StarMo)