Naslovnica Mostar Mostar: Vode ima, neće doći do strašnog poskupljenja

Mostar: Vode ima, neće doći do strašnog poskupljenja

133

Mostar — Ljeto 2022. ostat će u knjigama zabilježeno kao jedno od najsuših u historiji. Širom Evrope bilježe se rekordno niski vodostaji, a ista ili slična situacija je u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama.

Registrirane vrijednosti vodostaja blizu su historijski zabilježenih minimuma na većini rijeka, pa tako i na vodotokovima vodnog područja Jadranskog mora u FBiH.

Kako je Feni rečeno iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora, podaci s meteoroloških postaja na slivu govore da su zabilježene količine padavina u prvih sedam mjeseci ove godine znatno niže od višegodišnjeg prosjeka.

„Također, vodostaji na vodnom području Jadranskog mora u FBiH su u rangu minimalnih višegodišnjih vodostaja, ali stanje trenutno nije alarmantno”, dodaju iz Agencije, prenose u petak bh. portali.

Zanimljivo je kako mostarski vodovod, uprkos svemu navedenom, nema nikakvih problema sa snabdijevanjem stanovništva pitkom vodom.


“Mi nemamo nikakvih problema na našim vodozahvatima. Na mostarska izvorišta suša ne utiče puno i mi imamo uobičajeno stanje. Svake godine u ovom periodu vrelo Radobolje smanji svoj kapacitet, ali mi imamo izvorište Studenac koje može snabdjeti grad i da vrelo Radobolje ne postoji”, izjavio je za Fenu direktor JP Vodovod Mostar Anton Vidačak.

Dodao je kako smanjenje dotoka iz vrela Radobolje nije dostiglo minimume kakvi su ranije bilježeni.

“Mi danas uzimamo oko 500 litara u sekundi iz vrela Radobolje, a znalo je to prijašnjih godina padati i do 200 litara”, pojasnio je Vidačak.

Zbog svega navedenog, istakao je, nema nikakve potrebe za redukcijama.

“Naravno, događa se neracionalno trošenje vode, pa u višim zonom zna doći do opadanja pritiska u vodovodnim cijevima, ali to nema veze sa stanjem na izvorištima. To je drugi problem koji se treba rješavati radovima na mreži”, kazao je Vidačak.

Direktor JP Vodovod Mostar osvrnuo se i na medijske napise o mogućem poskupljenju vode u Mostaru, kazavši kako u 2022. godini neće biti promjene cijene vode.

“Mi ne najavljujemo poskupljenje. Promjena cijene vode nije u domeni Vodovoda, već u domeni Gradskog vijeća. Ono što je novo po pitanju cijene vode je da smo dobili određene zaštitne elemente po pitanju cijene, odnosno Grad Mostar, naš osnivač, preuzeo je obaveze da sufinansira JP Vodovod za svaki trošak koji se ne može pokriti cijenom vode”, istakao je Vidačak.

JP Vodovod izradit će izračun cijene vode prema Gradu Mostaru, a Gradsko vijeće će odlučiti, dodao je Vidačak, hoće li promjena cijena ići na teret građana ili na teret Grada.

“Izračun cijene vodnih usluga ići će u smjeru da se zasebno definira cijena vode, cijena odvodnje i cijena prečišćavanja. Koji će dio na sebe preuzeti Grad, to je pitanje za gradske vijećnike. Ja lično mislim da se neće dogoditi ništa dramatično i da neće doći do strašnog poskupljenja”, zaključio je direktor JP Vodovod Mostar Anton Vidačak.

(StarMo)