Naslovnica Mostar Mostar: Velika donacija EU u opremi i vakcinama

Mostar: Velika donacija EU u opremi i vakcinama

151
binary comment

Mostar — Šef delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler u petak je Zavodu za javno zdravstvo Federacije (ZZJZ) BiH uručio 5.800 Pfizer vakcina, a Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar pet uređaja vrijednih oko 50.000 maraka, koji će se koristiti za snabdijevanje kisikom respiratorno ugroženih bolesnika.

“Osim vakcina osigurali smo i značajnu medicinsku opremu i potrepštine. Riječ je o ukupno 20 miliona eura, od čega je za medicinsku opremu na raspolaganju 7, a za vakcine 13 miliona eura, ali rekao bih da ove cifre i nisu nešto što je najvažnije. Ono što je mnogo važnije je solidarnost koja je ovim činom pokazana, kao i to da Evropska unija ostaje uz BiH, što je i sasvim prirodno jer vi ste naši prijatelji i buduća članica Unije”, izjavio je na press-konferenciji ispred sjedišta ZZJZ FBIH u Mostaru ambasador Sattler.

Dodaje kako je današnja donacija vakcina širi dio isporuke EU-a koja je počela prije nekih mjesec dana.

“Sveukupno bi u Bosnu i Hercegovinu do augusta trebalo biti isporučeno preko 214.000 vakcina. To samo po sebi je svakako dobra vijest, a ono što je značajno je da proces vakcinacije ide i da bude kontinuiran kako bi postigli 50 do 60 posto vakcinisaog stanovništva, što će omogućiti kolektivni imunitet”, naglasio je Sattler.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević ocijenila je kako zavodi za javno zdravstvo u BiH nose jedan od najvećih tereta kada je u pitanju prijem i raspodjela vakcina.

Ona je istakla kako je EU do sada za BiH učinila toliko toga i puno pomažu u svim ovim teškim trenucima da je zaista malo reći hvala.

“Molim sve nas, koji smo u mogućnosti, da opravdamo ovo povjerenje i pomoć koju konstantno dobivamo iz EU-a tako da ćemo odraditi svoj posao najbolje što možemo kako bi se ova zemlja što više približila članstvu u Evropskoj uniji”, ustvrdila je Gudeljević.

Navela je da su mehanizmi Covax i ‘EU4health’ dva osnovna izvora iz kojih BiH dobiva vakcine kada je u pitanju njihova nabavka s nivoa države BiH.

Što se tiče pregovora s Pfizerom, dodala je kako je obavljen prvi informativni razgovor.

“Od januara pa sve do sada čekali smo na termin da uopće razgovaramo s kompanijom Pfizer. Informativni razgovor je obavljen, na njemu su učestvovali predstavnici entitetskih ministarstava i Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici Ministarstva civilnih poslova, a razgovarano je o zakonskoj mogućnosti BiH da sklopi direktan sporazum s jednim proizvođačem. Prezentirali smo im naše zakonodavstvo i čekamo da kažu svoje uslove i na koji način su spremni dalje razgovarati s nama. Kada su u pitanju ruske vakcine najveći dio nabavila je Republika Srpska direktnim pregovorima. Koliko znam pregovori i Federacije i Republike Srpske o dodatnim količinama i dalje su u fazi, a sada zaista ne znam o kojim količinama je riječ”, rekla je Gudeljević, odgovarajući na novinarska pitanja.

Pomoćnik direktora Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ivan Ćavar kazao je kako je u današnjoj donaciji uručeno i pet uređaja, visokoprotočnih nazalnih kanila.

“Ti uređaji služe za snabdijevanje kisikom respiratorno ugroženih bolesnika, mogu se kombinirati s respiratorima, a mogu se koristiti i nezavisno o njima. Koristit ćemo ih u jedinicama za intenzivno liječenje Odjela za anesteziologiju i reanimatologiju naše bolnice, ali i u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za plućne bolesti, koje su zajedno s Klinikom za infektivne bolesti, te Zavodom za mikrobiologiju i Zavodom za laboratorijsku dijagnostiku iznijeli najveći teret za vrijeme pandemije covida-19”, rekao je prof. Ćavar.


Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić naglasio je kako su od strane Zavoda uloženi veliki napori u rješavanje javnozdravstvenih pitanja.

“Do sada smo distribuirali veliki broj vakcina, nadamo se da će ih doći još i više, te da će naše stanovništvo biti jako zainteresirano za vakcinisanje. Ni jedna vakcina do sada nije propala i nadam se da ćemo tim smjerom ići i dalje. Stojimo svima na raspolaganju za sve informacije i nadamo se da ćemo imati podršku u kampanji za vakcinisanje koja će se u narednom periodu sigurno morati i intenzivirati”, rekao je uz ostalo dr. Skočibušić.

Što se tiče kineskog proizvođača Sinopharm, dodaje kako je Zavod potpisao ugovor, poslao originale u Kinu i sada čeka da oni potpišu.

“Nakon potpisivanja, mi moramo što prije uplatiti, a nakon uplate predviđeno je da prvi kontingent ide za pet dana, tako da se sada samo čeka potpisivanje ugovora s njihove strane”, istakao je Skočibušić.

(StarMo)