Naslovnica Mostar Mostar: Večeras se otvara Festival lutkarske umjetnosti

Mostar: Večeras se otvara Festival lutkarske umjetnosti

90
foto arhiva

Mostar — Prvi festival lutkarske umjetnosti u Mostaru održat će se od 26. do 30. septembra, u organizacii Pozorišta lutaka Mostar (PLM).

Festival će biti otvoren večeras u 18:30 sati kratkim svečanim programom i prvom predstavom u takmičarskom programu “Tobija” Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Predstava “Bajka o suncu” u režiji Cvetina Aničića, koprodukcija Teatrilo i KC Rumenta iz Novog Sada, održat će se također u PLM-u u ponedjeljak, 27. septembra, u 11 sati.

Istog dana u 18 sati u domu herceg Stjepana Kosača održat će se predstava “Vuk sa mirisom bobica” u režiji Tamare Kučinović i produkciji Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.

U utorak, 28. septembra, u PLM-u će u 11 sati biti održana predstava u režiji Darke Kovačovskog “Psić boje neba”, produkcija Bosansko narodno pozorište Zenice, dok će istog dana, također u mostarskom Pozorištu lutaka u 18 sati biti odigrana predstava “Sretna kućica”, režija Morana Dolenc, produkcija Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

Predstava “Palčić Mrkvica” u režiji Roberta Waltla, produkcija Mini teater iz Ljubljane publici će biti prikazana u srijedu, 29. septembra, u 11 sati u PLM-u, dok će u 18 sati, na istoj lokaciji biti izvedena predstava “Tihi dečak”, režija Tin Grabnar, produkcija Pozorište za decu Kragujevac.

Predstava “Pipi duga čarapa”, režija Veselin Bojdev, produkcija Dečje pozorište Subotica bit će odigrana zadnjeg dana festivala, odnosno u četvrtak, 30. septembra, u Narodnom pozorištu Mostar u 11 sati.

Predstave će ocjenjivati Stručni žiri u sastavu Dubravka Zrnčić-Kulenović, Jelena Đorđević i Nedžad Maksumić.

(StarMo)