Naslovnica Mostar Mostar: Učenici obilježili Dan državnosti BiH

Mostar: Učenici obilježili Dan državnosti BiH

132

Mostar — Dramskim muzičko-plesnim performansom “Jedna si jedina, Bosna i Hercegovina” osnovne i srednje škole Grada Mostara obilježile su u srijedu navečer Dan državnosti BiH.

Svečanost je održana u Narodnom pozorištu, a u njoj su učestvovale 22 osnovne i srednje škole Mostara, Centar “Los Rosales” i Muzička škola I. i II. stupnja.

– Svi večeras učestvuju u jednoj prekrasnoj pozitivnoj priči i jako je lijepo vidjeti toliko mladosti, toliko kreativnosti koje posvećuju svojoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Djeca će pokazati tu svoju ljubav, svoja visoka umijeća kroz stihove, ples i muziku i mislim da će poslati jednu ovako lijepu priču o Mostaru i BiH, zajedništvu, pozitivizmu i unapređenju našeg života i suživota – kazala je uoči svečanosti direktorica Četvrte osnovne škole Mostar Seada Kuštrić.

Ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović naglasio je kako je čast i Ministarstvu i njemu kao ministru što su osnovne i srednje škole Mostara organizirale ovakav jedan program koji će prezentirati u povodu Dana državnosti BiH.

– Naša domovina BiH zaslužuje da se redovno obilježavaju i podržavaju svi oni značajni datumi koji utiču na svijest naše djece kako bi ona i u budućnosti čuvala tradiciju BiH kao države svih njenih naroda – poručio je ministar.

Mladi violinista Antonio Šarić, koji je jedan od učesnika programa, izrazio je nadu kako će se njegova numera na violini svidjeti mnogobrojnoj publici.

– Večeras ću svirati treći stavak Vivaldijevog ljeta. Pripremam to otprilike od početka ljeta, trudio sam se i nadam se da će vam se svidjeti – poručio je.

Događaj je trebao biti održan u HD Kosača, ali je premješten u NP Mostar zbog, “tehničkih razloga”.

Većina škola je na svojim zvaničnim stranicama na društvenim mrežama kao razlog navela “neispunjavanje zahtjeva od strane organizatora”, ne precizirajući koji zahtjevi konkretno nisu ispunjeni.

Srednja elektrotehnička škola Mostar je pak navela da je “u pitanju neispunjavanje zahtjeva za uklanjanje obilježja paratvorevine Herceg Bosna”.