Naslovnica Mostar Mostar: Učenici defileom pokazali koliko vole BiH…

Mostar: Učenici defileom pokazali koliko vole BiH…

844

Mostar — Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola su defileom pod nazivom “Volim Bosnu i Hercegovinu” danas, ponosno noseći obilježja svoje zemlje od Starog mosta do Španskog trga, obilježili 1. mart, Dan nezavisnosti BiH – piše faktor.ba.

Promenada je nakon fotografiranja na Starom mostu ispunila je veselim duhom gradske ulice Mostara, kao i veoma bogat kulturno-zabavno program koji su školarci sa svojim nastavnicima priredili na Španskom trgu uz neizostavne patriotske pjesme o Bosni i Hercegovini.

Čestitke učenicima i svim školskim kolektivima, ali i građanima Bosne i Hercegovine, uputio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović.

– Godina 1992. bila je prekretnica u historiji naše jedine domovine Bosne i Hercegovine i naša djeca treba da svake godine s radošću u duši obilježavaju jedan ovakav dan. Pokušavamo da kroz historiju i van nastavne aktivnosti, damo do znanja našoj djeci, da ih naučimo šta je bilo tog dana i ko je dao nezavisnost našoj državi Bosni i Hercegovini – kazao je Hadžović.

Seada Kuštrić, direktorica IV osnovne škole, je naglasila da bez obzira koliko možda izgleda da u društvu nije prisutna doza patriotizma, oni koji rade direktno sa djecom, posebno u srednjim školama, mogu to demantovati.

– Djeca vole BiH, znaju historijske događaje, oni to uče i žive, a to govori i ovaj današnji događaj. Ovdje su rado došli učenici osnovnih i srednjih škola, njih 900 iz Grada Mostara. S njima su i njihovi roditelji, koji također vole i poštuju jedinu nam domovinu BiH. Ovaj dan nam svima mnogo znači, ustvari, potvrđujemo da ovdje ostajemo gdje smo rođeni i ovo je naša domovina – poručila je Kuštrić.

(StarMo)