Naslovnica Mostar Mostar: U srijedu seminar o biodiverzitetu Neretve

Mostar: U srijedu seminar o biodiverzitetu Neretve

145
foto arhiva

Mostar — Seminar “Biodiverzitet rijeke Neretve”, održat će se u srijedu 30. 6. 2021. godine u hotelu “Mostar” u Mostaru.

Događaj se organizira Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona, a u sklopu projekta “Exchange – Istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti”.

Cilj seminara je upoznavanje turističkih vodiča kao i predstavnika institucija, sa prirodnom baštinom Mostara i rijeke Neretve, odnosno biodiverzitetom rijeke Neretve, radi buduće prezentacije prirodne baštine turistima posjetiocima Mostara.

Glavni cilj projekta Exchange je jačanje i diverzifikacija turističke ponude kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti i omogućavanje boljeg upravljanja i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine.

Projekat razvija novi prekogranični turistički proizvod – Plavu kartu, koji omogućava posjete novim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarijum (HR), Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodena staza Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva (BiH) i privlači više turista u tu oblast.

Projekat Exchange odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 i koristi resurse Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II), saopćeno je iz Turističke zajednice HNK.

 

(StarMo)