Naslovnica Mostar Mostar: Transfuziolozi upozorili – Krv potrebnija više, nego ikada prije

Mostar: Transfuziolozi upozorili – Krv potrebnija više, nego ikada prije

594
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Iz Transufijskog centra Sveučilišne Kliničke bolnice (SKB) Mostar obavještavaju kako se u sklopu povećanih napora za sprječavanje širenja epidemije korona virusa, javljaju i dodatni problemi koji mogu potencijalno smanjiti broj prihvatljivih davatelja.

Budući da krv koja se već nalazi u zalihama Transfuzijskog centra spašava živote, kako navode, održavanje dovoljne snabdijevenosti krvlju je neophodno kako bi se pacijentima u potrebi pružilo optimalno liječenje. Nužno je da zdravi davaoci i dalje doniraju kako bi održali adekvatnu snabdijevenost krvlju pacijenata koji se svakodnevno oslanjaju na velikodušnost davaoca.

”Davaoci krvi potrebni su sada više nego ikad prije. Ne možemo čekati da se situacija pogorša prije nego što poduzmemo nešto. Opskrba krvlju ne može se uzimati zdravo za gotovo, a korona virus samo pojačava potrebu za adekvatnom zalihom krvi. Pacijente liječimo transfuzijom krvi svakodnevno. To je moguće samo velikodušnošću dobrovoljnih davaoca krvi koji su junaci i čijim darivanjem je spašavanje života moguće”, poručili su.

(StarMo)