Naslovnica Mostar Mostar sprema poseban doček Lani Pudar: Ovo su detalji

Mostar sprema poseban doček Lani Pudar: Ovo su detalji

611
foto: ilustracija

Mostar — Nova evropska plivačka šampionka, šesnaestogodišnja Mostarka Lana Pudar biće na poseban način dočekana u rodnom gradu, nakon što je na proteklom Evropskom prvenstvu u Rimu u Mostar i BiH donijela dvije medalje – zlatnu i bronzanu.

U Sportskom savezu Grada Mostara (SSGM) su potvrdili za Radio gradska mreža (RGM) – Mostarski radio da će na platou pod Starim mostom biti organizovan poseban doček za Lanu Pudar.

“Sutra veče u 19:15 imamo press-konferenciju, na kojoj će prisustvovati domaćini dočeka – Sportski savez Grada Mostara i predsjednik Plivačkog kluba ‘Orka’. Na konferenciji ćemo malo govoriti o rezultatima naše Lane Pudar i o svemu onome što bi se trebalo dešavati u kasnijem dijelu programa”, rekao je za RGM prvi čovjek mostarskog Sportskog saveza, Senad Kevelj.

On je najavio da će u 19:45 sati biti upriličen oficijelan program ispod Starog mosta, gdje će se obratiti određeni broj zvanica.

Obratit će se predsjednik Sportskog saveza Senad Kevelj, kao domaćin, zatim predsjednik Plivačkog kluba “Orka”, Damir Đedeović, šampionka Lana Pudar i vjerovatno premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

“Znamo da je Vlada izdvojila ogromna sredstva za izgradnju bazena, da su sredstva deponovana, da je to neki process koji sigurno ide. Imat ćemo i zabavni dio programa, bit će to lijepo interesantno veče na zadovoljstvo svih nas u Mostaru, gdje će se osjetiti šampionska atmosfera koju Lana zaslužuje”, dodao je Kevelj.

Na pitanje, kako gleda na činjenicu da je Lana donijela dvije medalje u Mostar i u Bosnu i Hercegovinu, Kevelj je rekao kako je Lana vratila ponos Bosne i Hercegovine, da mi iz jedne ovako relativno male države smo u prilici da osvajamo tako velika takmičenja.

“Lana Pudar je najuspješnija takmičarka na Evropskom seniorskom prvenstvu koji se nedavno održalo, a znamo da je ona jedna djevojčica koja ima 16 godina. Zastava BiH bila je na krovu Evrope, bila iznad jedne Danske, Italije, jedne velike Njemačke, Holandije i tako dalje. To govori o važnosti i značaju tog uspjeha. Ja mislim da je Lana Pudar trenutno najbolji ambasador Bosne i Herecgovine”, naveo je predsjednik SSGM, Senad Kevelj.

Podsjećanja radi, gradski čelnici su zadnjih dana posjetili mjesto početka eventualne izgradnje olimpoijskog bazena u Mostaru. Predsjednik SSGM Senad Kevelj je govorio i o tome kakav će olimpijski bazen imati značaj za Mostar.

Senad Kevelj; foto: arhiva – ilustracija

“U ovom trenutku je to posebna čast i zadovoljstvo biti na čelu Sportskog saveza. Naravno to ima i svoje obaveze. Evo mi uspjevamo se nositi i boriti. Mislim da zadnjih godina sport u Mostaru je doživio pravu ekspanziju. Najuspješniji grad u Bosni i Hercegovini je Mostar po rezultatima sportista našeg grada i to je činjenica.

Kad je u pitanju izgradnja bazena čelni ljudi grada su bili, obišli lokaciju, to je definisano, mogu ekskluzivno reći da je to lokacija koja je definisana Regulacionim planom, Regulacioni plan je usvojen, zna se tačno mjesto izgradnje, početna i ogromna većina sredstava je obezbijeđena, idejni projekat je urađen. Ja mislim da će u subotu gradonačelnik reći precizno kad se raspisuje tender za izgradnju bazena. On će biti vrlo brzo, ja to mogu odgovorno reći, i mi ćemo sigurno u roku 24 mjeseca Olimpijski bazen imati izgrađen u Gradu Mostaru”, kazao je Kevelj.

On je podsjetio da u Mostaru postoje tri plivačka kluba, u kojima sad trenutno ima preko 400 dječaka i djevojčica, koji se aktivno bave plivanjem.

“Prije Lane imali smo Aminu Kajtaz, koja je bila uzor kako se to radi, sad imamo Lanu vrhunsku šampionku. Biti plivač sad u Mostaru je, moram reći ‘in’, važno, bitno za sve uzraste sve naše djece. Ona je najbolje ogledalo i primjer kako se pravi vrhunski rezultat i koji je značaj i važnost za sami grad i državu rezultat koji Lana pravi”, naglasio je Kevelj.

(StarMo)