Naslovnica Mostar Mostar: Simpozij o napretku u perinatalnoj medicini

Mostar: Simpozij o napretku u perinatalnoj medicini

411

Mostar — Naučno-stručni simpozij s međunarodnim učešćem “Noviji napredak u perinatalnoj medicini”, počeo je u subotu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Organizatori Simpozija su Klinika za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, uz suorganizaciju Ljekarske komore HNK-a koja će bodovati simpozij.

Patološka trudnoća neizbježan je izazov u savremenoj medicini, a vrsni stručnjaci tokom predavanja istaći će važnost dijagnostike i terapije različitih patoloških stanja trudnoće.

Na simpoziju učestvuje i Asim Kurjak, ginekolog i perinatolog i predsjednik Međunarodne akademije perinatalne medicine, koji će govoriti o ultrazvuku kao dominantnoj metodi pretrage koja nije štetna, komforna je i jednostavna metoda.

“To je metoda koja se može ponavljati onoliko puta koliko to dijagnostički proces traži i ta je tehnika zapravo osvojila čitav svijet. Na ovo naše područje ja sam taj ultrazvuk donio 1971. godine, a onda se to kasnije proširilo, tako da danas na našim prostorima svaki manji Dom zdravlja ima taj aparat”, kazao je Kurjak i naglasio kako briga za buduće zdravlje počinje još u materici majke, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

On je istakao da današnja najnovija tehnička dostignuća potvrđujući kinesku tezu da su Kinezi devet mjeseci stariji od nas, odnosno da plod dok je još u materici majke misli, razvija emocije, kreće se i izloženo je bolesti, jednako kao i u postnatalnom životu.

“U tom periodu trudnoće počinje prevencija hroničnih bolesti od kojih se najviše umire, kardiovaskularnih bolesti pa i malignih bolesti. To je moju generaciju ginekologa stavilo u jedan vrlo odgovoran položaj jer prevencija mnogih hroničnih bolesti u kasnijem životu počinje još u materici majke”, kaže Kurjak.

Prema njegovim riječima, dobro vođenje trudnoće i porođaja, prevenirat će kasnije teška oštećenja, što je jedna potpuno nova spoznaja koja govori da se bolest može otkriti, liječiti, čak i hirurškim putem, u materici majke.

Nakon simpozija održat će se sjednica o temi osnivanja Društva za perinatalnu medicinu Bosne i Hercegovine.

(StarMo)