Naslovnica Izdvojeno Mostar: “Septembar najgori od početka pandemije”

Mostar: “Septembar najgori od početka pandemije”

627
foto: ilustracija

Sarajevo/Mostar — Mjesec septembar je, na širem području Mostara, po broju zaraženih i umrlih najgori od izbijanja epidemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, saopšteno je to za Radio Slobodna Evropa iz zdravstvenih službi u tom gradu.

Broj zaraženih i umrlih od posljedica koronavirusa raste, pri čemu struka ključni problem vidi u tome da građani ne poštuju propisane epidemiološke mjere.

Traži se proglašenje stanja elementarne nepogode, jer je zdravstveni sistem iscrpljen, pa bi se moglo doći u situaciju da se zdravstvena njega neće moći pružiti svima kojima pomoć bude potrebna, javio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Samo u protekla 24 sata, u covid-bolnici u Mostaru, koja prima pacijente iz tri kantona u Hercegovini, umrle su dvije osobe od posljedica zaraze koronavirusom. Ukupan broj umrlih u HN kantonu, prema podacima sa covid-stranice Federalne vlade, iznosi 37.

U HN kantonu je proteklog dana registrirano još 39 zaraženih, a u Zapadnohercegovačkom kantonu 13 je novozaraženih.

Doktorica Kristina Bevanda, specijalizant epidemiologije Doma zdravlja Mostar, kaže kako je mjesec septembar najgori od početka pandemije.

“Imali smo u devetom mjesecu veći broj oboljelih nego u svih ovih prethodnih mjeseci zajedno, znači počevši od trećeg mjeseca. Jako je veliki broj oboljelih i još uvijek je jako veliki broj aktivno oboljelih – preko 500 je bio u ovome mjesecu rujnu”, kazala je dr Bevanda za RSE.

Struka smatra da je ključni problem nepoštivanje epidemioloških mjera – držanja socijalne distance, nošenja zaštitnih maski i lične, te higijene prostora.

Doktorica Bevanda ističe da se ne poštuju ni mjere samoizolacije i izolacije osoba pozitivnih na koronavirus.

“Sada sve više imamo prijavljenih slučajeva sumnje na nepoštivanje tih izolacija, što nas užasno unazađuje, da se tako izrazim, jer ne poštuju se epidemiološke mjere i preporuke za sprječavanje transmisije korona-infekcije”, dodala je dr. Bevanda.

S obzirom na to da se broj umrlih povećao, te da je njihova starosna dob sve niža, struka smatra da treba činiti nešto više kako bi se zaustavilo širenje virusa korona, kaže portparol Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, Pero Pavlović.

“Bojazan je izrečena da bi moglo doći do toga da zdravstveni sustav ne bude baš u mogućnosti primiti sve one osobe koje trebaju medicinsku, stručnu, pomoć i njegu, a oboljeli su od koronavirusa, ukoliko ne napravimo neku radnju koja će smanjiti broj onih koji su zaraženi”, naglasio je Pavlović.

Specijalizant epidemiologije Doma zdravlja Mostar, doktorica Kristina Bevanda tako ističe da se očekuje kompliciranje situacije izvjesnog broja od cifre oboljelih u septembru. Naime, i po svjetskim statistikama, od 100 posto oboljelih, kod njih 10 do 11 posto stanje se iskomplicira i potrebna je hospitalizacija.

“Na ove brojke, koje su – da zaokružim – negdje oko tisuću novooboljelih u mjesecu rujnu, to znači da će 10 posto od njih biti vjerovatno za hospitalizacije ili blizu hospitalizacije, tako da kada pričamo o krutim brojkama, istina je da će doći do preopterećenosti covid-bolnice”, navodi dr. Bevanda.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva HNK podsjećaju da je još ranije zatraženo od kantonalne Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo da od Vlade HNK traži proglašenje stanja elementarne nepogode. U toj Upravi nisu smatrali da još uvijek ima potrebe da se prema Vladi ide s jednim takvim zahtjevom.

Sličan zahtjev upućen je i Ministarstvu zdravstva Federacije BIH, odakle je stiglo uputstvo da je zadatak kantonalnih Uprava civilne zaštite i vatrogastva da predlažu potrebne mjere.

Portparol Kriznog štaba, Pero Pavlović, ističe kako, u vezi sa dodatnim mjerama, među ljekarima niko i ne pomišlja na to da se opet uvode mjere potpunog zatvaranja.

“Dakle, svatko je u Stožeru vrlo jasno kazao da nije intencija ovih ozbiljnijih mjera, da tako kažem, da se zaustavi život, da ponovno se vratimo u ono razdoblje ožujka i travnja, jer mi moramo biti svjesni da je koronavirus tu, da sa njim moramo živjeti, ali da moramo istodobno prije svega brinuti kako zaštititi zdravlje građana”, kazao je Pavlović.

Pozivaju policiju i inspekcije na još intenzivniji rad i kažnjavanje svih onih koji krše i ne poštuju epidemiološke mjere.

(StarMo)