Naslovnica Mostar Mostar se uči evropskoj praksi upravljanja komunalnim uslugama

Mostar se uči evropskoj praksi upravljanja komunalnim uslugama

112

Mostar — Predstavnici gradske administracije i javnih komunalnih preduzeća Mostara upoznali su se na radionici “Pružanje komunalnih usluga: principi, izazovi i modeli saradnje” s evropskom praksom upravljanja komunalnim uslugama.

Portparol Kongresa za klimatske promjene i okoliš i gradonačelnik Kočevja u Sloveniji Vladimir Prebilič kazao je u razgovoru za Fenu kako se kroz saradnju može ostvariti veći napredak u kraćem vremenu kada je u pitanju komunala.

“Naša iskustva su dobra i danas smo ih ovdje podijelili, ali svaka zajednica je specifična i ne mora značiti da se ta iskustva mogu samo kopirati i da će funkcionirati u Mostaru. Oni koji donose odluke za ovaj grad odlučit će što od naših iskustava mogu iskoristiti kako bi poboljšali uslove svojih građana, jer usluge komunale su lice grada i ako su one kakve trebaju biti, poboljšava se nivo kvalitete života, a također je i poticaj za privredni i turistički napredak. Mislim da je dobro što smo kroz ovu radionicu prezentirali mogućnosti poboljšanja stvari kada je u pitanju ova tematika, ali i razmijenili kontakte te se nadam da ćemo nastaviti surađivati”, kazao je Prebilič.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić naglasio je kako je današnja radionica “nastavak dobre saradnje s Kongresom lokalne i regionalne vlasti Vijeća Evrope”.

“Ovom prilikom im se i zahvaljujem u ime Grada Mostara što su prepoznali i dali mogućnost da u kontinuitetu radimo na poboljšanju uslova kad je u pitanju komunala, a što su prepoznali i naši građani kroz Skupštinu građana Mostara. Moći ćemo iskoristiti dobra iskustva iz drugih općina, a i rezultati će se, nadam se, vrlo brzo vidjeti u našem gradu”, kazao je Marić.

Kada je u pitanju komunala u Mostaru, naglasio je kako se trenutno radi na formiranju novih uprava u gradskim komunalnim preduzećima.

“Gradsko vijeće donijelo je odluku o uspostavljanju jedinstvenog komunalnog preduzeća, težimo ići u tom smjeru kako bi ta odluka i zaživjela u potpunosti. Trenutno su formirani novi nadzorni odbori kojih nije bilo osam godina u tim javnim preduzećima, održane su i skupštine i nadam se da će umjesto vršioca dužnosti biti izabrane i stalne uprave i nadzorni odbori te da idemo u pravcu jedinstvenog komunalnog preduzeća u Mostaru”, kazao je Marić.

Učesnici su razmijenili iskustva s izabranim predstavnicima u jugoistočnoj Evropi i stručnjacima o izazovima u funkcioniranju javnih komunalnih preduzeća i prednostima uvođenja inovacija za poboljšano i održivo pružanje usluga.

(StarMo)