Naslovnica Mostar Mostar: Sadnjom drveta započeli ekološku kampanju…

Mostar: Sadnjom drveta započeli ekološku kampanju…

41

Mostar — Predstavnici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, zajedno s učenicima Osnovne škole Ilije Jakovljevića i ravnateljicom Lidijom Markotić te lokalnim vijećnicama sadnjom prvog drveta simbolično su obilježili početak ekološke kampanje u Mostaru.

“Vi ste ambasadori koji oblikuju budućnost ovog grada i države i učinite sve da se i vaš glas čuje”, naglasio je direktor Kongresa Rafael Benitez u svom obraćanju učenicima.

Kampanja ima za cilj podići svijest građana Mostara, posebno djece i mladih, o značaju individualnog doprinosa održavanju grada čistim i zelenim, priopćili su organizatori.

Tokom kampanje, niz javnih događaja bit će organiziran kako bi se podijelile informacije i edukativni materijali, uključujući brošuru Kongresa Vijeća Europe za djecu o održivim gradovima.

Kampanja se provodi u sklopu Akcijskog plana Gradskog vijeća vezanog za preporuke prve skupštine građana, a uz financijsku podršku Vijeća Evrope.

Osnovna škola Ilije Jakovljevića ima najveći stupanj zagrijavanja što se moralo sanirati planskom sadnjom zelenila.

“Cijeli ovaj kvart ima manjak zelenila, tako da ćemo ova sredstva uložiti u rekonstrukciju postojećeg i ugradnju novog zelenila, kao i obnovu školske dvorane i postavku kanti”, poručio je viši stručni suradnik za zelene površine Grada Mostara Bojan Spasojević.

Ova aktivnost realizira se u okviru projekta Vijeća Evrope “Inoviranje demokratskog učešća na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini” kojeg implementira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti, a u okviru Akcijskog plana Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu 2022. – 2025.

Projekat ima za cilj poboljšati kvalitetu lokalne demokratije i stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Mostaru, odnosno u Bosni i Hercegovini. Također, promovira nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji.

 

(StarMo)