Naslovnica Mostar Mostar: Regionalna ekološka konferencija, tema i Uborak

Mostar: Regionalna ekološka konferencija, tema i Uborak

212
foto: BHRT

Mostar — Četverodnevna regionalna konferencija o prekograničnoj ekološkoj saradnji aktivista počela je jutros u Centru za kulturu Mostaru, pod pokroviteljstvom regionalnog ureda Friedrich Ebert Fondacije (FES) iz Sarajeva.

Mostar je odabran kao najpoznatija regionalna lokacija u kojoj se aktivisti bore za zaštitu okoliša i ljudskih života ugroženih zagađenjem, a već na samom startu zaključeno je kako su problemi stanovništva u ekologiji univerzalni, bilo da se radi o Bosni i Hercegovini ili drugim zapadnobalkanskim zemljama, javio je BHRT.

Na konferenciji su okupljeni aktivisti iz nekoliko zemalja zapadnog Balkana, kako se pokazalo da su problemi ilegalnih i loše održavanih deponija, raznog industrijskog otpada, neadekvatnog skladištenja kancerogenih materija, univerzalni za sve tranzicijske zemlje.

“Mi svi živimo u društvu u kojem je zaštita okoliša, na žalost, borba pojedinaca. I problem je što našim vladama u regionu apsolutno nije stalo do zaštite okoliša, ovog pitanja se eventualno sjete pred izbore”, izjavila je medijima Saša Vasić, projekt menadžerica Međunarodne konferencije.

Regionalna Fondacija Friedrich Ebert sa sjedištem u Sarajevu pokrovitelj je događaja. Naime, oni prepoznaju kako su problemi s kojima se ovdašnje stanovništvo bori, bili to Mostar, Sarajevo, Cazin, Drvar jednaki u svim svjetskim sredinama.

“Cilj konferencije je da se ekološki aktivisti u regiji povežu, da razmijenu vlastita iskustva i eventualne savjete. Slične probleme imamo u kompletnom regionu i cilj je njihovo osposobljavanje za korištenje suvremenih alata za podizanje svijesti i nuđenje rješenja potencijalnih problema, pogotovo u dijelu koji se tiče medijskog izvještavanja”, rekao je Ralf Melzer, Friedrich Ebert Stiftung.

Mostar nije slučajno izabran kao mjesto održavanja regionalne konferencije. Mostarska deponija Uborak, oko koje godinama traje pravna bitka, a mjesecima ne prestaju blokade i protesti, vjerovatno je najpoznatiji ekološki problem na prostoru Zapadnog Balkana.

“Svi stranci koji dođu u Mostar prepoznaju ovaj problem, ukoliko odvoje i pola sata zanimanja za informiranje, samo naše lokalne vlasti odbijaju da čuju. Podnijet ćemo uskoro tužbe protiv ministrice i nadležnog federalnog inspektorata, a planiramo sada smjeriti svoje aktivnosti na lokalne vijećnike koji budu izabrani za Grad Mostar. U 11 mjesecu ćemo ih sve pozvati da ih upoznamo s problematikom i čujemo njihove odgovore”, kazao je ekološki aktivista Omer Hujdur.

Konferencija traje četiri dana, a u programu je planirano i upoznavanje aktivista s problemima s kojima se susreću mještani prostora Bijelog Polja, sjeverno od Mostara, gdje se nalazi sporna deponija Uborak, javio je BH radio 1.

(StarMo)