Naslovnica Mostar Mostar: Razmišljaju o dodatnim bolničkim kapacitetima

Mostar: Razmišljaju o dodatnim bolničkim kapacitetima

321
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Situacija je ozbiljna, poručuju iz dvije mostarske bolnice. Broj zaraženih koronavirusom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je sve veći, bolnički kapaciteti svakodnevno se pune.

Ipak, nema mjesta panici, uvjeravaju nadležni u zdravstvenim ustanovama. U slučaju pogoršanja situacije, bit će osigurani dodatni bolnički kapaciteti, prenio je u četvrtak BHRT.

Da je epidemiološka slika na jugu naše zemlje pogoršana potvrđuje i činjenica kako se proteklih sedmica broj zaraženih koronavirusom na dnevnoj osnovi kreće oko 200. Najteža je situacija ipak u Mostaru u kojem se svakodnevno bilježi oko 100 zaraženih. Zbog takvog skoka, bolnički kapaciteti u obje mostarske bolnice su gotovo popunjeni.

„Pored Infektivnog odjela sa 12, i rezervna dva, odnosno 14 kreveta, mi imamo i Plućni odjel sa 15 kreveta, ali ako bude potrebno mi ćemo širiti kapacitete i žrtvovati neke odjele da bismo smjestili, ukoliko bude potrebno, dovoljan broj pacijenata“, izjavio je direktor Kantonalne bolnice Mostar, Zlatko Guzin.

„Pa smo ponovno ispraznili 5. sprat, najprije jednu polovinu, jučer i drugu. Ako se ovako nastavi, morat ćemo još prostora oslobađati. Mi imamo oko 140 kreveta ukupno u COVID-u, ali ako ovakav trend bude, mi ćemo morati već danas razmišljati o novim prostorima“, kazao je direktor SKB Mostar, Ante Kvesić.

Oba direktora napominju kako se dogodilo naglo povećanje, odnosno da je u veoma kratkom periodu sa 10, broj hospitaliziranih povećan na više od 130.

„Mi smo upozoravali da će se ovo dogoditi. Mjere su donošene, mi ih se svi skupa, nažalost, nismo držali. Sad plaćamo cijenu. Ja se nadam da će situacija ostati pod kontrolom u smislu da će bolnica moći zbrinuti sve teške pacijente. Mi za sada kontroliramo situaciju“, rekao je dr Kvesić.

Inače, od novembra prošle godine u Kantonalnoj bolnici „dr. Safet Mujić“ zbrinjavaju se pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom. Svi oni sa teškim oboljenjem hospitalizirani su u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici.

Na pitanje BHT-a ima li pacijenata po hodnicima, dr Guzin je kazao:

“Ma da. Moguće da pacijenti čekaju dok dobiju nalaze, hoće li biti hospitalizirani ili ne, pa se može desiti da pacijent bude dva sata eventualno na hodniku, da nema mjesta u ambulanti, generalno ne mogu to potvrditi“.

Zbog naglog povećanja broja oboljelih, obim posla u COVID bolnicama je znatno povećan. Direktori poručuju kako su ljekari psiho-fizički iscrpljeni, te mole građane da se ponašaju u skladu sa mjerama i pogoršanom epidemiološkom situacijom.

(StarMo)