Naslovnica Sport Mostar “prijestonica tavle u BiH”: Stari grad opet šampion države

Mostar “prijestonica tavle u BiH”: Stari grad opet šampion države

91

Mostar — Tavla klub (TK) “Stari grad” Mostar ove godine osvojio je ekipno državno prvenstvo Bosne i Hercegovine, a njihov igrač, ujedno i predsjednik Kluba Almir Hadžiomerović pojedinačni je prvak i najbolji igrač tavle u BiH.

“Svoju prvu titulu pojedinačnog prvaka države u tavli osvojio sam 2019. godine. Zbog pandemije koronavirusa 2020. godine prvenstvo se nije igralo, a ove godine ponovno sam osvojio, odnosno odbranio titulu najboljeg igrača tavle u Bosni i Hercegovini. To mi mnogo znači i predstavlja mi velik uspjeh jer nije lako biti najbolji među više od 150 igrača u državi”, rekao je Hadžiomerović u razgovoru za Fenu.

Tavla je jedna od najstarijih igra. Postoje dokazi da se tavla igrala prije 6.000 godina, i to na prostoru tadašnje Perzije, a otuda se proširila cijelim svijetom.

U Bosni i Hercegovini prijestolnicom ove igre može se smatrati Mostar, a pored najvećeg grada u Hercegovini tavla je popularna i u Konjicu te Travniku.

Prema riječima sekretara Kluba Dragog Hrvića, Mostar ima uvjerljivo najviše klubova i igrača.

“U Mostaru je, pri Sportskom savezu Grada, registrirano pet tavla klubova, a u cijeloj BiH, koliko ja znam, ima ih 13. Da biste registrirali klub morate na početku godine prijaviti minimalno deset igrača, što znači da u Bosni i Hercegovini trenutno postoji više od 150 registriranih tavla igrača”, kazao je Hrvić.

Ova godina bila je posebno uspješna za “Stari grad” koji je titulu ekipnog prvaka vratio u svoj posjed nakon 17 godina.

“U ove zadnje dvije godine dogodile su se dvije stvari koje nikad prije nisu, a to smo uspjeli postići mi. Riječ je o tome da je igrač TK-a ‘Stari grad’ Mostar Almir Hadžiomerović osvojio dva posljednja državna prvenstva i tako je postao prvi igrač koji je odbranio titulu prvaka, a druga stvar je da smo mi kao klub ekipni prvaci države. Prije smo imali puno bolje rezultate, na prvih pet-šest prvenstava imali smo dvije titule i onda smo 17 godina čekali na ovu, tako da nam je još draža”, istakao je Hrvić.

Igra na sreću ili igra znanja?

Tavla se igra na tabli s 24 polja na kojoj svaki igrač ima po 15 figura. Figure se pomiču ovisno o brojevima na kockicama, a cilj je prije protivnika svoje figure vratiti “kući”.

Državni prvak Almir Hadžiomerović ističe kako je tavla umna igra, ali značajnu ulogu igra i sreća.

“Da igra najbolji igrač svijeta protiv mene, ako ga ne idu kockice, ja ću pobijediti. Dakle, tu je 70 posto sreća i ako vas idu kockice imat ćete uspjeha u igri, a ako nemate sreće onda je problem. Normalno, čovjek mora imati i znanje da bi igrao i kako mi u tavli kažemo ‘jedna greška, hiljadu degeneka’, što znači da ako jednom pogriješite, ako vas ‘nađu’, možete izgubiti partiju i to je draž igre”, kazao je Hadžiomerović.

Kako bi neko postao uspješan igrač tavle, dodao je Hadžiomerović, potreban je trening:

“Mi imamo problem što naš klub nema svoje prostorije, ali zahvaljujući dobrim ljudima koji su nas primili, možemo svakog ponedjeljka i četvrtka održavati treninge, jer bez treninga u bilo kojem sportu ne možete ništa”.

Osvajanjem titule državnog prvaka Hadžiomerović nije izborio nastup na evropskim ili svjetskom prvenstvu, jer takvo takmičenje, barem za sada, ne postoji.

“Postoji igra slična tavli, a zove se backgammon i jedina razlika je što u njoj imate kockicu za duplanje. Baš ove godine održalo se svjetsko prvenstvo u backgammonu u Njemačkoj i reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovala je na njemu po prvi put. Nisu ostvarili baš neki rezultat, ali pobijedili su jednu partiju i vidjet ćemo kako će to ići u budućnosti”, kazao je Hadžiomerović, prenose u nedjelju bh. portali.

(StarMo)