Naslovnica Mostar Mostar: Povećan broj bolesnika u izolatoriju i na respiratoru

Mostar: Povećan broj bolesnika u izolatoriju i na respiratoru

580
dr. Jurica Arapović

Mostar — Četiri lica oboljela od koronavirusa nalaze se na respiratoru u bolnici za Covid-19, na Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar.

To je danas potvrđeno na redovnoj konferenciji za medije kantonalnog Kriznog štaba, na kojoj je rečeno i da je u HNK potvrđeno pet novih slučajeva oboljelih od koronavirusa u HNK.

Prim.dr. Jurica Arapović, infektolog sa Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar potvrdio je novinarima da je od juče još jedna osoba primljena u izolatorij bolnice za Covid-19, te ih je sada ukupno osam. “Noćas smo primili srednjovječnu gospođu iz Zapadnohercegovačke županije, sa jednim srednjeteškim općim stanjem, moglo bi se reći lakšim općim stanjem. Sad ćemo vidjeti u kojem pravcu će to ići”, izjavio je dr. Arapović.

On je potvrdio i da je od juče još jedna osoba na respiratoru u izolatoriju bolnice za Covid-19, te je sada četvero bolesnika u takvom stanju.

Dr. Arapović je rekao i da je, zaključno s jučerašnjim danom, 31 osoba testirana na koronavirus u Mostaru, te da je pet testova bilo pozitivno. “Tri su iz Konjica, jedan iz Mostara i jedan iz Čitluka. U Čitluku se radi o jednom importiranom slučaju, iz SAD-a, iz New Yorka, i sada je u tijeku epidemiološki izvid i poduzimaju se sve druge bitne epidemiološke radnje”, rekao je dr. Arapović.

Broj zaraženih u HNK iznosi 31, od čega je 20 u Konjicu i 10 u Mostaru, te jedan u Čitluku.

Na Press-konferenciji Štaba CZ HNK rečeno je i da je danas održan prošireni sastanak Kriznog štaba, na kojem su učestvovali i gradonačelnici, odnosno načelnici gradova i općina iz HNK, te šefovi službi civilne zaštite.

Premijer HNK, Nevenko Herceg izjavio je novinarima na press-konferenciji Štaba kako je jedan od ključnih zahtjeva i preporuka uvođenje još većih ograničenja na kretanje.

“Traži se strožije ograničavanje kretanja u prekograničnom, međuregionalnom, međužupanijskom, međugradskom, međumjesnom prometu, kao korak do uvođenja karantena u pojedinim općinama i gradovima, do cijele županije”, rekao je Herceg, kazavši da je HN kanton središte cijele regije, kroz koju prolaze brojni saobraćajni koriodori, a bolnicama u tom dijelu BiH gravitiraju i susjedni kantoni.

“Sve to nalaže da ova županija, koja je najugroženija županija iza regije Banja Luke u Bosni i Hercegovini, a prva županija po zaraženosti, traži se rješenje da se postroži promet ljudi, dobara i usluga, da svi oni koji nemaju potrebe putovati ne putuju, a oni koji moraju zbog posla, zbog opskrbe i ostalog da putuju”, dodao je Herceg.

On je istakao i kako se od državnog nivoa vlasti traži da se postroži prekogranični promet sa susjednom Hrvatskom.

(StarMo)