Naslovnica Mostar Mostar: Potpisani ugovori sa studentima stipendistima

Mostar: Potpisani ugovori sa studentima stipendistima

160

Mostar — Potpisivanje ugovora sa studentima i studenticama koji su dobili stipendije Grada Mostara za akademsku 2021./2022. godinu, održano je u ponedjeljak u Gradskoj vijećnici Mostara.

Dodijeljeno je 20 stipendija studentima fakulteta deficitarnih zanimanja, 30 stipendija studentima na osnovu rezultata u učenju, 39 stipendija studentima na osnovu porodičnog standarda i otežanih uslova života, te jedna stipendija studentima uspješnim sportistima, rečeno je ranije iz Grada Mostara.

Tim povodom, gradonačelnik Mostara Mario Kordić u Gradskoj vijećnici potpisao je ugovore sa studentima, ovogodišnjim stipentistima Grada Mostara.

“Ove godine podijeljeno je 90 novih stipendija, odnosno ukupno 226, jer imamo i 136 stipendija koje idu od prošle i nastavljaju se u ovoj godini. Iznos koji je za to bilo potrebno osigurati u budžetu Grada Mostara je 357.000 maraka. Također, želim napomenuti kako smo od 2005. godine podijelili 6,9 miliona maraka stipendija, odnosno Grad je do sada pomogao 4.168 studenata”, izjavio je medijima Kordić.

Dodaje kako su ove stipendije značajne kao pomoć studentima, ali i njihovim familijama.

“Grad je formirao komisiju koja se bavila ovom problematikom, tu su bili uključeni i neki vijećnici, bodovali su se različiti kriteriji, od uspjeha u školi, socijalnog statusa, uspjeha u sportskoj aktivnosti, napravljena je lista i po njoj su podijeljene stipendije”, rekao je Kordić.

Studenti koji studiraju u Mostaru dobivaju 150 maraka, a oni koji se školuju van grada 200 maraka mjesečno.

“Mislim da bi stipendije uvijek mogle i trebale biti veće. Ove godine smo shodno našim mogućnostima izdvojili koliko smo mogli, nastojat ćemo i sljedećih godina nastaviti u sličnom tonu i, eventualno, povećati broj korisnika”, naglasio je mostarski gradonačelnik.


Studentica Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru Melisa Lerić kazala je kako će joj stipendija pomoći u školovanju i svakodnevnim aktivnostima.

“S obzirom da je u današnje vrijeme finansijska situacija manje-više svima loša, ova pomoć e mi puno značiti”, rekla je uz ostalo Lerić.

(StarMo)