Naslovnica Mostar Mostar pomaže u očuvanju planete

Mostar pomaže u očuvanju planete

444

Mostar — Prezentacija rezultata projekta ”Irene; Interregional Renewable & ENErgy efficiency network”, održana je u srijedu u Vijećnici grada Mostara.

Projekat, čija implementacija traje od 1.7.2019. do 31.12.2019. godine, je odobren u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Hrvatska – Crna Gora 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 eura od čega projekat sufinansira Evropska Unija u iznosu od 1.628.447,00 eura. Nositelj projekta je Agencija za razvoje Zadarske županije “Zadra nova”, dok su Zadraska županija, Grad Mostar, Redah, općina Tivat i Eko Centar Delfin iz Kotora partneri u projektu.

Projekat IRENE je donio Hercegovačko neretvanskom kantonu niz rezultata na polju zaštite i očuvanja okoliša i poticanja održivog korištenja prirodnih resursa.

Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje okoliša i podsticanje održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički razvoj i umrežavanje lokalnih sistema upravljanja energijom u prekograničnom području za poticanje energetske efikasnosti korištenja sistema obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

”Za grad Mostar vrijednost projekta je bila oko 750.000 KM, s tim da smo u Mostaru uradili dvije najduže ulice, a to je Bulevar narodne revolucije i Ulica Kralja Tomislava, gdje smo promijenili stubove koji su bili oštećeni. Stavili smo savremene aluminijske stubove – vodeći računa da to budu naša domaća poduzeća. Također promijenili smo svjetiljke. Sa svim tim, ušteda bi trebala biti više od 54 posto, ne računajući uštede održavanja i smanjenje emisije CO2, a to je nam je prioritet”, kazao je Darko Knezović, šef projekta ‘Irene’ za Grad Mostar.

Tokom prezentacije rezultata projekta ”Irene; Interregional Renewable & ENErgy efficiency network”, istaknuto je kako je urađeno sedam detaljnih energetskih pregleda, za objekte koji su u vlasništvu Grada Mostara. U toku je i postavljanje mjernih uređaja koji će mjeriti utrošak energenata u zgradi Vijećnice, čime se želi podstaći i zaposlene da štede energiju, te da se podiže svijest o značaju potrošnje energije.

Istaknuto je kako je enrgetska efikasnost značajna pojava u cijeloj Evropi i u svijetu, jer se želi sačuvati planeta Zemlja za buduća pokoljenja. ”Grad Mostar je dio ovog značajnog projekta i kroz to smo realizirali niz aktivnosti, kao što je utopljavanje, zatim postavljanje led rasvjete – a razlog svega jeste održivost energetske zajednice i Mostar želi da bude dio toga u očuvanju planete Zemlje”, izjavio je Bešlić.

Inače, na području Hercegovačko neretvanskog kantona, u okviru projekta IRENE, ekološki prihvatljiva rasvjeta je ugrađena na lokacijama u Jablanici, Neumu i Mostaru. Takođe, pored izrade promotivnih materijala u okviru projekta je kreirana predstava za djecu u saradnji lutkarskog kazališta Mostar i REDAH-a. U okviru projekta organizirana je i obuka za općinske i gradske EE timove.

(StarMo)