Naslovnica Izdvojeno Mostar: “Pogoršana situacija, zaraženi pacijenti su neiskreni”

Mostar: “Pogoršana situacija, zaraženi pacijenti su neiskreni”

1726
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Epidemiološka situacija na području koje pokriva Dom zdravlja Stari grad Mostar je pogoršana, izjavio je za emisiju “Grad na dlanu” Radija gradska mreža Kamil Frko iz te mostarske zdravstvene institucije.

“Epiedmiološka situacija je pogoršana. U periodu zadnjih sedam dana do danas imamo 41 novozaraženog pacijenta. Prije toga smo imali 20 zaraženih sa Covid virusom, od toga je pet izliječeno, tako da je ukupan broj sa današnjim danom 56 na području Doma zdravlja ‘Stari grad’ Mostar. To su aktivni slučajevi. Imamo pet izliječenih. Sa jučeranjim danom, ukupno je bilo 61 slučajeva. Sa tih pet izliječenih imamo 56 aktivnih slučajeva sa korona virusom”, kazao je Frko.

Odgovarajući na pitanje da li se poštuju epidemiološke mjere poput nošenja maski, zaštitinih rukavica, Frko je rekao da se te mjere ne poštuju nikako.

“Maske ne nosi niko, to se može primjetiti, u zatvorenom prostoru rijetko gdje se koriste maske, ljudi ne koriste dezinfekciona sredstva, distanca se ne poštuje i to je rezultat ovih zaraženih pacijenata kojih će nažalost vjerovatno da bude još više”, naglasio je Frko.

On je rekao da, ipak, najviše žalosti neiskrenost pacijenata kada navode svoje primarne kontakte.

“Dakle, pacijent koji je zaražen navede, na primjer, samo četiri primarna kontakta – to je samo njegova porodica, ne navede ostale primarne kontakte sa kojima je bio, tako da ne možemo da uradimo kvalitnu epidemiološku sliku, da uhvatimo pacijente koji su primarni”, istakao je Kamil Frko.

On podsjeća da je primarni kontakt ona osoba koja je bila sa zaraženim pacijentom deset i više minuta bez distance, tj. u zatvorenom prostoru. Distanca treba biti dva metra, a na otvorenom prostoru distanca je jedan metar, podsjeća Frko i dodaje da ako se razgovaralo deset minuta, to je onda primarni kontakt. “Nažalost, mi te informacije ne dobijamo iskrene od pacijenata”, dodao je Frko.

On zato apelira na pacijente koji su Covid-pozitivni da budu puno iskreniji i da daju svoje primarne kontakte da bi se slučaj uradio što kvalitetnije i da bi izbjegli situaciju koja se desila na području Srbije.

“Možemo da vidimo u Sandžaku veliki broj zaraženih i da po 300 pacijenata dnevno leži u bolnici. Da bi mi izbjegli jednu takvu situaciju, molim pacijente da budu iskreniji i da daju tačne informacije o svojim primarnim kontaktima”, rekao je za Radio gradska mreža Kamil Frko iz Doma zdravlja “Stari grad” Mostar.

(StarMo)