Naslovnica Mostar Mostar: Poezijom protiv raznih vrsta ovisnosti…

Mostar: Poezijom protiv raznih vrsta ovisnosti…

113

Mostar — U okviru festivala “Mladi pjesnici protiv ovisnosti”, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) Prosvjeta Mostar, u centru Los Rosales psiholog Marko Romić održao je predavanje na temu ovisnosti.

Ovom prigodom promoviran je i zbornik radova učenika osnovnih škola s područja Mostara. Riječ je o zborniku radova s književnog natječaja na temu prevencije i borbe protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki.

Romić je istaknuo kako je vrlo važno već od osnovne škole djeci govoriti o ovisnostima i problemima koje one nose.

Kad govorimo o ovisnostima, tu je poprilično puno toga, od pušenja, alkoholizma, kocke, ovisnosti o modernim tehnologijama, igricama što je mladima i pogotovo maloj djeci zanimljivo. Tu su i ovisnosti o hrani, kupovini i slično, dakle ima stvarno puno vrsta ovisnosti i na njih treba početi upozoravati i o njima pričati još u osnovnoj školi – naglasio je Romić.

Kada je riječ o modernim tehnologijama, društvenim mrežama i video igricama, upozorio je kako je sve više mladih ovisno na razne načine.

– Jedan dio njih već krajem osnovne škole počinje i pušiti, kockati, a i narkomanija je prisutna već pri kraju osnovne i početkom srednje škole. Prema tome, stanje kod nas po tom pitanju je zabrinjavajuće. Uvijek treba poći od obitelji jer ona je stub i glavna stanica društva. Ako imamo dobar obiteljski odgoj koji će razviti pravilan odnos prema bitnim životnim vrijednostima onda ćemo puno rjeđe i puno teže postati žrtva raznih devijantnih ponašanja i skretanja u neke stranputice, pa i u ovisnosti. Najvažnije mjesto prevencije svih oblika ovisnosti je obitelj, a iza toga predškolske, školske ustanove i tako dalje – naveo je Romić.

(StarMo)