Naslovnica Mostar Mostar: Počelo zasjedanje Ustavnog suda BiH

Mostar: Počelo zasjedanje Ustavnog suda BiH

120

Mostar — U Kantonalnom sudu u Mostaru, počela je plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Riječ je o 123. plenarnoj sjednici tog najvišeg sudskog organa u državi Bosni i Hercegovini. Najavljeno je da je na dnevnom redu i rasprava o apelaciji sedam delegata Vijeća naroda RS-a za ocjenu ustavnosti entitetskog Zakona o šumama.

Podsjećanja radi, navedenu apelaciju su 26. februara 2021. godine podnijeli Mihnet Okić, Alija Tabaković, Džemaludin Šabanović, Faruk Đozić, Muris Čirkić, Ahmet Čirkić i Samir Baćevac, podsjeća portal Klix.ba.

Delegati u Vijeću naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda u više navrata su upozorili da je ovaj entitetski Zakon štetan po državu Bosnu i Hercegovinu, a naročito nakon odluke Ustavnog suda BiH iz 2019. o poljoprivrednom zemljištu.

Poslanik Senad Bratić (SDA) u Narodnoj skupštini RS-a smatra da RS ovim zakonom pokušava da postane titular državne imovine, što je protivno Ustavu BiH, čijim odredbama je utvrđen pravni kontinuitet države BiH u toj oblasti.

Bratić je ranije podsjetio da je 2012. Ustavni sud BiH, odlučujući po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, ocijenio da je sporan Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a, jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja ove imovine i da cjelokupan zakon ne može ostati na pravnoj snazi.

Šume i šumsko zemljište čine više od 70 posto teritorije bh. entiteta Republika Srpska.

Iz Ustavnog suda BiH je ranije najavljeno da će u petak, 24. septembra, Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Mostaru održati konferenciju za medije.

Na konferenciji će biti predstavljeni razlozi za održavanje sjednice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Mostaru, rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na skraćivanju rokova rješavanja predmeta, te pregled najvažnijih odluka donesenih na 123. plenarnoj sjednici. Predstavnicima medija će se obratiti i Tudor Pantiru, potpredsjednik Suda i međunarodni sudija, koji završava angažman u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Nakon predstavljanja tema konferencije predstavnici medija će imati mogućnosti da dobiju odgovore i na druga pitanja u vezi sa radom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji će govoriti Mato Tadić, predsjednik Ustavnog suda BiH, Tudor Pantiru, Miodrag N. Simović i Mirsad Ćeman, potpredsjednici Ustavnog suda BiH, i Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan Centra AIRE.

(StarMo)