Naslovnica Mostar Mostar: Pacijentica izmještena iz respiracijskog centra

Mostar: Pacijentica izmještena iz respiracijskog centra

894
Klinika za infektivne bolesti SKB Mostar; foto: ilustracija

Mostar — U “covid bolnici” Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar trenutno se liječi 27 bolesnika, deset u respiracijskom centru i 17 u izolacijskom bloku 2, od čega je njih devet na respiratoru i 10 na terapiju uz potporu kisika, rečeno je na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite HNK koja je organizirana putem live streaminga.

Govoreći o stanju pacijenata u toj bolnici specijalist infektologije na Klinici za infektivne bolesti SKB-a Mostar mr. sc. Siniša Skočibušić istakao je kako je iz respiracijskog centra u izolacijski blok 2, u kojem se nalaze srednje teški pacijenti i pacijenti koji su u oporavku, izmještena pacijentica (1965.) koja je primljena u bolnicu 30. marta i koja je nekoliko dana bila na respiratoru.

“Zahvaljujući velikom trudu svih kolega, a primarno kolega koji vode respiracijski centar, bolesnica je jučer izmještena u izolacijski blok 2, osjeća se dobro te je trenutno uz blažu potporu kisika i nadamo se njenom skorom oporavku”, kazao je dr. Skočibušić.

Savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Juka kazao je kako je u protekla 24 sata u SKB-u Mostar testirano 118 uzoraka, od čega je u HNK devet pozitivnih, i to osam u Čitluku i jedan u Mostaru.

Govoreći o broju zdravstvenih radnika koji su zaraženi covidom-19 i o onima koji su u samoizolaciji, Juka je kazao kako su, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNK, dva radnika iz Doma zdravlja Čitluk određena za samoizolaciju, kao i četiri radnika iz Doma zdravlja Čapljina.

Kada je u pitanju SKB Mostar, potvrdio je kako je do kraja marta 36 radnika te bolnice bilo u samoizolaciji, od čega su dva pozitivna sa simptomima, ali bez hospitalizacije.

“Od početka mjeseca aprila 31 radnik bolnice je u samoizolaciji, od čega je 11 pozitivnih s različitih odjela i jedan hospitaliziran. Riječ je uglavnom o porodičnim kontaktima. Za vikend je potvrđeno novo stanje i to ulazi u ovu brojku od 11 pozitivnih, a riječ je o 6 novih pozitivnih slučajeva u SKB-u Mostar, i to tri ljekara i tri medicinske sestre s Odjela za ortopediju. Analiza ostvarenih kontakata je u toku i o tome je još prerano govoriti”, naglasio je Juka.

Dodao je kako će tokom dana biti određena samoizolacija za radnike tog odjela te da će brojka onih koji su u samoizolaciji danas porasti za sedam do deset radnika.

Savjetnik predsjednika Vlade HNK kazao je kako je, prema podacima kantonalnog Ministarstva zdravstva, do sada izdato 2241 rješenje o samoizolaciji.

MUP HNK izvršio je 13.354 kontrola, od toga 480 u protekla 24 sata, a zabilježeno je i jedno kršenje zabrane kretanja, dok kršenja mjera samoizolacije nije bilo.

(StarMo)