Naslovnica Mostar Mostar: Otvoreno Green Design Biennale

Mostar: Otvoreno Green Design Biennale

421

Mostar — U Mostaru je u srijedu otvoreno međunarodno Green Design Biennale koje će trajati do 5. oktobra te okupiti oko 300 učesnika.

“Cilj bijenala je promijeniti svijest stanovništva i približiti mu trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, uzimaju u obzir da je industrijalizacija koju smo imali u zadnjih 150 godina dovela ogroman napredak i poboljšanje kvalitete življenja, ali je ostala na nivou jednog primitivnog korištenja resursa, koji nakon jedne upotrebe postaju otpad. Time zagađujemo vodu, vazduh i stvaramo uslove na planeti koji za čovjeka više neće biti održivi” – kazala je kreatorica Green Design Bienala i Green Deisgn Centra Elma Durmišević.

Poručila je kako se društvo općenito nalazi na jednoj prekretnici dva sistema te da u toj tranziciji u kojoj se trenutno nalazi treba naći nove metode kako promijeniti proizvodnju produkata, kako pristupiti samom dizajnu objekata i produkata za održivi razvoj.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je bijenale događaj koji će se ponavljati svake godine te “donositi dio nauke na zaštiti planete Zemlje”.

“Ima mnogo razloga da ovaj projekt uspije u budućnosti i mislimo kroz ovo bijenale da upoznamo ljude koji su naučnici s ljudima koji su proizvođači određenih materijala kako bi doveli do novog načina razmišljanja i kako bi projekti bili samoodrživi” – kazao je Bešlić.

(StarMo)