Naslovnica Mostar Mostar: Otvorena naučna konferencija

Mostar: Otvorena naučna konferencija

102
Centar za kulturu Mostar; foto: arhiva - ilustracija

Mostar — U Mostaru je u četvrtak počela naučna konferencija “12. dani BHAAAS”, tokom koje će kroz 26 simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih nauka svoje radove predstaviti preko 300 eminentnih naučnika, doktora i profesora iz 20 zemalja.

Stručni simpoziji, okrugli stolovi, paneli, radionice i specijalni programi održavat će se u Gimnaziji Mostar i mostarskom Centru za kulturu, a svečano otvaranje održat će se u petak, 25. juna, u Narodnom pozorištu s početkom u 19.30 sati.

Na svečanosti otvaranja učestvovat će mnogi ugledni gosti, među kojima i američki ambasador u BiH Eric Nelson, saopšteno je iz Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).

Ove godine posebna pažnja posvećena je studentima za koje će biti organizirani specijalizirani simpozij i radionice, tako će studenti postdiplomskih istraživanja iz biologije i hemije s pet univerziteta u BiH imati priliku prezentirati svoje postdiplomske radove, a najbolje tri prezentacije bit će nagrađene.

BHAAAS je uz podršku svojih partnera osigurao prevoz i smještaj svim studentima koji će na radionicama moći naučiti nešto više o temama poput “Naučnici kao poduzetnici” i “Etika u tehnologiji i medicini u vrijeme covida”.

Medicinski simpoziji i ove godine privukli su veliki broj domaćih i stranih stručnjaka iz ove oblasti, pa će biti održano 12 simpozija iz medicinskih nauka, gdje će biti prezentirana najnovija istraživanja i stručni radovi vezano za covid-19, genetiku, hirurgiju, urgentnu medicinu, ginekologiju, intenzivnu njegu, onkologiju, neurohirurgiju, ortopediju i tako dalje.

Bit će objavljeno oko 100 medicinskih apstrakta koji će biti objavljeni u “Acta Medica Saliniana”. Realizirat će se i prvi Internacionalni oftalmološki simpozij sa učešćem od oko stotinu oftalmologa iz BiH, regije i svijeta.

26. i 27. juna održat će se multidisciplinarni simpoziji pod nazivom “COVID-19 Research Across Disciplines”. Tokom ovog dvodnevnog simpozija prezentirat će se 17 originalnih istraživačkih projekata vezanih za covid-19 obuhvaćajući razne discipline kao što su genetika, medicina, tehnologija, javno zdravstvo, obrazovanje, mediji i druge.

Pažnju stručne javnosti privukli su simpoziji iz tehničkih i prirodnih nauka, a ovog puta bit će prezentirana 63 rada u 10 sesija s najnovijim istraživanjima i dostignućima u različitim oblastima tehničkih nauka, kao i održivom urbanom razvoju. Ovom prilikom bit će prezentirano 90 originalnih naučnih radova koje će objaviti ugledni njemački magazin “Springer”.

Veliki broj simpozija ima i plenarna predavanja eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti društvenih nauka, pametni gradovi, studentski simpozij, a na 12. danima BHAAAS-a u BiH bit će promovirana i Monografija o djelatnosti BHAAAS-a od 2007. godine do danas na preko 400 stranica.

Kompletan program 12. dana BHAAAS u BiH može se pogledati na zvaničnoj internet stranici Akademije, navodi se u saopštenju, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)